Region

Hrvatska i Srbija se dogovorile na kojim će mjestima tražiti nestale u ratu

Hrvatska i Srbija dogovorile su se koje lokacije treba pretražiti u potrazi za preostalih 1.900 nestalih u ratu 1990-ih, saznala je Hina nakon sastanka dvije komisije u Beogradu.

Srbi će tražiti po Vojvodini, a Hrvati po Kninu

Srbija bi trebala pretražiti tri lokacije – kod Sremskih Karlovaca i Bogojeva u Vojvodini te grobna mjesta nizvodno po Dunavu od Smedereva prema hidroelektrani Đerdapu.

Lokacije u Hrvatskoj su kninsko groblje te poznate grobnice nakon akcija Bljesak i Oluja.

Na sastanku u Beogradu bili su i zvaničnici Međunarodnog Crvenog križa.

Potraga za nestalima je u bilateralnim susretima isticana kao jedan od prioriteta za poboljšanje odnosa između dviju država.

Da je to humanitarno i civilizacijsko pitanje, rekli su nedavno na sastanku u Petrovaradinu srpski predsjednik Aleksandar Vučić i hrvatski šef diplomacije Goran Grlić Radman.

Hrvatska želi otvoriti arhiv o premještanju masovnih grobnica

“Prema zahtjevima Hrvatske, nastavit ćemo i s dodatnim dubinskim pretragama u arhivima, vezano uz određene informacije koje Zagreb potražuje. Također, danas smo od Hrvatske ponovo zatražili da vidimo ima li novih informacija vezanih uz bjelovarsku i karlovačku vojarnu i Loru”, rekao je predsjednik srpske Komisije za nestale Veljko Odalović.

Hrvatska ustraje na otvaranju arhiva sigurnosno-obavještajnog sistema bivše Jugoslavenske narodne armije jer bi se u njima mogli nalaziti podaci o premještanju masovnih grobnica na području Hrvatske.

“Tražimo i povrat zaplijenjene dokumentacije medicinskog centra iz Vukovara te otvaranje arhiva i dokumenata koji se vežu za asanaciju na tom području”, rekao je predsjednik hrvatske Komisije za zatočene i nestale Stjepan Sučić.

Dodao je da ovih dana traju pretrage sedam potencijalnih lokacija u Ličko-senjskoj županiji, a prije toga se na terenu radilo u Vukovarsko-srijemskoj županiji u potrazi za ostacima 526 stradalih 1991.

Istovremeno, na širem području Ovčare već tri se godine traga za 65 ranjenika iz vukovarske bolnice, slučaj za koji je Zagreb od Beograda zatražio da se dubinski pregledaju dokumenti i eventualno pronađu korisne informacije.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare