Region

Hrvatska između dvije krize: Raste broj zaraženih koronavirusom, registrirano više od 30 potresa

Premijer Hrvatske Andrej Plenković saopćio je danas nakon sjednice državnog vrha da je broj zaraženih koronavirusom porastao za 19 i sada ih je 254, a da je na teritoriji Zagreba od jutros zabilježeno više od 30 zemljotresa.

„Imamo kombinaciju dvije krize. Imamo 254 zaražena“, kazao je Plenković i dodao da je Dom na Savi spreman za prihvat svih čiji su stanovi oštećeni u današnjoj seriji zemljotresa.

Plenković je rekao da su otvoreni brojevi telefona na koje građani mogu dobiti sve informacije.

„Mi ćemo osigurati u centru grada sigurnosni razmak od zgrada. Vidjeli ste da će i vrijeme biti loše, bit će i jak vjetar. Dronovima ćemo snimiti kompletnu situaciju. Držite se što dalje od zgrada, jer prijeti opasnost od pada fasada“, rekao je Plenković.

 

Bilo je, kazao je, 30-ak potresa od jutra, a popodne se osjetio još jedan.

„Apeliram da budete oprezni, stiže hladno vrijeme, nije realno da ljudi budu na ulici. Budite izrazito oprezni. Nemamo garancije šta će se zbivati dalje. Budite oprezni, budite u kućama oni koji smatraju da mogu. Nemojmo zaboraviti epidemiju koronavirusa – ona je opasna i ne dozvolimo da nam se dogodi italijanski scenarij“, rekao je Plenković.

Ministar zdravstva Vili Beroš je rekao da nije bilo velikih oštećenja u bolnicama.

 

„Osigurali smo pružanje adekvatne zaštite. Svi bolesnici i radnici koji su izašli na otvoreni prostor polako se vraćaju. U Klinici za infektivne bolesti je intenzivna u dobrom stanju. Situacija je pod nadzorom. Imamo dvoje novorođenčadi. Sva novorođenčad je zbrinuta. Nije bilo žrtava, osim djevojčice koja je hospitalizirana i nalazi se na tretmanu“, rekao je Beroš.

 

Ministar Davor Božinović je rekao da je u svim službama angažirano 2.500 ljudi.

„Borimo se s dvije krize, jedna je nevidljiva, druga je nepredvidiva. Mi se nadamo da će potresi biti manjeg intenziteta od prvog. Vojska, policija i civilna zaštita, bit će na visini zadatka“, rekao je Božinović.

 



Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare