odrazio na našu zemlju granica bih hrvatska natpis hrvatska eu
Vijesti

Hrvatska je u Shengenu 14 dana. Iz UIO pojasnili kako se to odrazilo na našu zemlju

Sektor za carine Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIOBiH) ne raspolaže informacijama o otežanim uslovima prekograničnog prometa roba nakon ulaska Hrvatske u shengenski prostor, rečeno je iz te institucije. Pojasnili su kako se ulazak Hrvatske odrazio na našu zemlju

Također, navode da nemaju informacije da li se u narednom periodu očekuju značajnije promjene po tom pitanju.

Ističu da trenutno nema većeg prometa roba i teretnih motornih vozila nego što je to bilo do sada, osim što je bio pojačan promet putnika usljed novogodišnjih i božićnih praznika, što je uobičajeno u tom periodu.

Granica duga 1.000 kilometara

Izvjestitelj Evropskog parlamenta za izradu mišljenja o hrvatskom članstvu u shengenskom prostoru Paulo Rangel ranije je izjavio za Fenu da ukidanje kontrola na unutrašnjim granicama između Shengenskog prostora i Hrvatske ni na koji način neće utjecati na građane Bosne i Hercegovine koja s Hrvatskom dijeli 1.000 kilometara dugu granicu.

Dodao je da će to značiti da će se kapaciteti Evropske unije još više približiti BiH. Kaže da je to dobro za zemlju koja očekuje da postane članice EU. Smatra da je ulazak Hrvatske u šengenski prostor u interesu BiH.

Iz Delegacije Evropske unije u Sarajevu i Evropske komisije prošle godine su najavili da će EU od maja 2023. uvesti automatizirani elektronski sistem pod nazivom “European Travel Information and Authorisation System” (ETIAS). Služit će za putovanja u shengenski prostor za putnike kojima nije potrebna viza za ulazak u EU. Taj sistem će vrijediti za sve države koje imaju bezvizni režim s EU, što uključuje BiH, Crnu Goru i Srbiju.

Stiže ETIAS

Navedeno je da će ETIAS služiti za brže i efikasnije procedure kontrole na granicama, manje birokratije, manje kašnjenja i odgađanja za putnike, bolju sigurnost, poboljšanu prevenciju ilegalnih migracija, bolju kontrolu epidemijskih rizika te efikasnije procedure upravljanja granicama.

Shengenski prostor je područje slobodnog kretanja ljudi i roba unutar kojeg nema granica za putnike, osim u vanrednim okolnostima. Shengen obuhvata 27 država: 23 države EU i četiri izvan nje: Island, Norvešku, Švicarsku i Lihtenštajn. Samo četiri države članice Evropske unije nisu dio Shengena. To su Irska, koja je izašla iz njega, te Bugarska, Kipar i Rumunija, koje tek trebaju postati dio Shengena.

Hrvatska se u januaru 2023. pridružila shengenskom prostoru.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare