Region

Hrvatska: Ko plaća karantin ako se turista zarazi u apartmanu

Hrvatske granice su otvorene, sezona se spašava, ali šta ako se koronavirusom zarazi gost, smješten u hotelu, kampu ili privatnom apartmanu? Ko plaća troškove i ko sve ide u samoizolaciju? Slobodna Dalmacija je otkrila proceduru.

Ako gost razvije simptome bolesti, donosi u svom članku Slobodna Dalmacija, domaćin je zadužen za kontaktiranje dežurnog epidemiologa u pripravnosti ili porodičnog ljekara. Ako oni ne rade, zove se Hitna. Tako stoji u uputama HZJZ-a, namijenjenim privatnim iznajmljivačima. Međutim, turističku ambulantu nemaju baš sva turistička mjesta.

Državni tajnik za turizam Tonči Glavina objasnio je da sve kreće od procjene epidemiologa od slučaja do slučaja.

Trošak slanja preko granice, rekao je Glavina, snosi sam turista. Luka Brčić, načelnik Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije, dodao je da sanitetski prijevoz osigurava Hrvatska do granice, ako gost ima osiguranje.

Što se objekata za karantin tiče, Slobodna navodi Brčićev odgovor, po kojem je Splitsko-dalmatinska županije takav objekt osigurala.

“Naša je županija predvidjela objekt na Duilovu koji plaćamo puno za prazno, no sve jedinice lokalne samouprave koje žele nadstandard mogu to osigurati same”, rekao je Brčić i dodao da su Brač i Šolta, naprimjer, osigurali jedan objekt na otoku koji funkcionira na isti način.

Dodao je i to da će “Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije dati prijedlog klasterima Makarskog primorja da sufinansiraju objekt na Duilovu ili da sami finansiraju neki objekt”.

Neke općine, koje su također već osigurale objekte, taj o kojim je lokacijama riječ, a gdje bi trebali ići turisti kao sumnjivi kontakti u karantinu.

“Ako se slučaj dogodi, epidemiolog odlučuje hoće li se objekt u kojem ima korona-pozitivnih gostiju zatvoriti, a epidemiolog odlučuje i ko će se izolirati od kontakata”, objasnio je daljnju fazu procedure načelnik Općine Gradac Matko Burić.

Veći hoteli kao što su Hoteli Tučepi dužni su osigurati 10 posto kapaciteta za potrebe izolacije, što je potvrdio i državni tajnik Glavina, no Općina Tučepi se poput Brela ipak nije odlučila za “žrtvovanje” nekog objekta.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare