Politika

Hrvatska nabavlja Remdesivir. Sebija Izetbegović potcrtala da KCUS neće kupovati ovaj lijek

Vlada Hrvatske je Zavodu za javno zdravstvo dala saglasnost za sklapanje ugovora o nabavci invazivnih respiratora za liječenje covid-19 pacijenata te Klinici za infektivne bolesti za nabavu lijeka Veklury (Remdesivir) za prva tri mjeseca iduće godine.

Cijena jednog respiratora iznosi 24 hiljade eura bez PDV-a, a temeljem analize stanja utvrđena je potreba za nabavom 169 uređaja, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Vlada je donijela i zaključak u vezi s potpisivanjem ugovora o provedbi okvirnog ugovora za opskrbu lijekom Veklury (Remdesivir) za liječenje covid-19 pacijenata kojima je potreban dodatni kisik te će u tu svrhu s firmom Gilead Sciences Irleand biti potpisan posebni ugovor kojim se omogućava naručivanje toga lijeka u periodu od 1. januara do 31. marta iduće godine.

Procijenjena mjesečna potreba za tim je lijekom, kao i do sada, 5 hiljada doza mjesečno, odnosno ukupno 15 hiljada doza, u skladu s iskazanim potrebama zdravstvenih ustanova u kojima se liječe pacijenti oboljeli od covida a kojima je potrebna dodatna potpora terapijom kisika.

Vlada Federacije je prije dva mjeseca također bila naručila Remdesivir, ali je od nabavke lijeka odustala.

Direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović početkom ovog mjeseca kazala je da KCUS nije nabavljao Remdesivir, niti će ga nabavljati, objasnivši to najnovijim stavovima da ovaj lijek nema benefita u liječenju covid-19 bolesnika.

“Prije zvaničnog stava WHO-a, stručnih studija i stava Vlade, pokrenuta je procedura nabavke po zahtjevu specijalista Klinike za infektivne bolesti, a na zvanični upit od Kantonalnog i Federalnog ministarstva zdravstva kao i Ministarstva civilnih poslova. S obzirom na nova saznanja, lijek Remdesivir se neće nabavljati za KCUS, bez obzira na činjenicu da se procedura e-aukcije morala zakonski privesti kraju. Klauzula iz Ugovora nam omogućava da ne realiziramo nabavku”, rekla je Izetbegovićev.

 Povezani postovi: