Region

Hrvatska ne odustaje: Radioaktivni otpad će se skladištiti na Trgovskoj gori, radit će se studija o opasnosti od potresa

Kako Republika Hrvatska ne odustaje od ideje u bivšoj vojarni Čerkezovac na Trgovskoj gori, u Dvoru, na granici s Bosnom i Hercegovinom, izgraditi skladište radioaktivnog otpada, svjedoči i najava Hrvatskog fonda za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško o izradi studije o opasnosti od potresa na lokaciji skladišta i srednje radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, piše Večernji list BiH.

Postavljena stanica

Nadležne institucije na svim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini jednoglasno su protiv odlaganja radioaktivnog otpada u neposrednoj blizini granice, pa i izrade studije o opasnosti od potresa na Trgovskoj gori za koju smatraju kako je nepotrebna, a rješenje ovog problema je pronaći novu odgovarajuću lokaciju za odlaganje opasnog otpada. Izradom studije o opasnosti od potresa na Trgovskoj gori bit će postavljena mreža seizmografa u okolici lokacije Centra za odlaganje radioaktivnog otpada u osnivanju, a u novembru prošle godine postavljena je prva seizmografska stanica.

Iz Fonda tvrde kako se ove aktivnosti provode u skladu sa najboljom svjetskom praksom u okviru ostalih istraživačkih radova kako bi bilo utvrđeno je li odabrana lokacija prihvatljiva za izgradnju skladišta radioaktivnog otpada. Stručni tim Regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost Bosne i Hercegovine, proširen seizmolozima, krajem septembra posjetit će Unsko-sanski kanton i lokaciju Čerkezovac kako bi od institucija Republike Hrvatske dobio sve informacije o studiji.

PROČITAJTE  Đukanović: Između stabilnosti Balkana i integracije mora se povlačiti znak jednakosti

– Vidimo kako Republika Hrvatska želi tačno utvrditi kolika su ta pomicanja tla, odnosno, s kojim rizicima, ako počnu graditi ovaj objekt, treba ići, odnosno, izračunati konstrukciju namjeravanoga objekta koji se treba graditi na lokaciji Čerkezovac ako dokažu kako se može tu graditi – kaže Emir Dizdarević, direktor Regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost Bosne i Hercegovine.

Može li izdržati potres

– Studijom će se utvrditi može li objekt izdržati potres jačine 8 ili 9 stepeni Mercallijeve ljestvice i koji su rizici, što svakako povećava cijenu njegove izgradnje – naglašava Dizdarević. U Ministarstvu za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona tvrde kako je izgradnja skladišta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori opasna i štetna za zdravlje stanovništva u ovoj regiji. – Graditi ovakvo postrojenje, pogotovo na tako trusnom području, seizmički osjetljivom, bila bi propast. Mislim kako ovaj tim stručnjaka mora uraditi ozbiljne stvari jer je njegov sastav kvalitetan. Ipak se može dogoditi da sve završi na sudu – kaže Adnan Alagić, ministar građenja, prostornog uređenja i zaštite okoliša Unsko-sanskog kantona. U Općini Bosanski Novi kažu kako nisu iznenađeni najavljenom izradom studije opasnosti od potresa na Trgovskoj gori udaljenoj samo 900 metara od zaštićenoga područja Parka prirode Una, na granici s BiH. – Pokušat ćemo dokazati kako je ta lokacija neodgovarajuća i s obzirom na seizmološka pomicanja tla te da Hrvatska traži drugu lokaciju na svom teritoriju za ovu namjenu – dodaje Emir Dizdarević, direktor Regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost BiH. Nadležne institucije na svim razinama vlasti u BiH jednoglasnog su stajališta o neprihvatljivosti odlaganja radioaktivnog otpada u neposrednoj blizini granice jer bi time bio ugrožen okoliš i zdravlje građana u 13 općina Federacije BiH i entiteta Republika Srpska u slivu rijeke Une.

PROČITAJTE  Stravični detalji: Djeci dao koktel tableta. Počeli se buditi pa ih je rukama ugušio


Povezani postovi: