Politika

Hrvatska ne želi postavljanje bodljikave žice prema BiH: Nije nam cilj granicu pretvoriti u tvrđavu

Ono što je prije nekoliko godina bila za Evropsku uniji crvena crta, finansiranje postavljanja bodljikave žice na vanjske granice, sada je ideja koja ima sve veću podršku, prenosi Hina u subotu Jutarnji list.

Postavljanje bodljikave žice

Pozivi o ograđivanju žicom vanjskih granica, kako bi se time spriječila masovna ilegalna migracija, ne dolaze samo od krajnje desnice. Već sve više i od tradicionalnih stranaka centra.

Austrija, zemlja koja je lani najviše bila na udaru ilegalne migracije, otvoreno traži da se novcem EU finansira i ograđivanje vanjskih granica žicom. Pritom se prije svega misli na granicu između Bugarske i Turske. Tu ideju otvoreno zastupa i predsjednik Evropske pučke strane Manfred Weber.

Iako dosad nije spomenuta vanjska granica Hrvatske prema BiH i Srbiji kao posebno problematična, ako se nastavi val dolazaka preko te rute. I ta će granica postati problem i za RH i za EU.

No Hrvatska, pogotovo kada je riječ o BiH, ne želi granicu pretvoriti u tvrđavu. Rekao je to u Bruxellesu hrvatski premijer Andrej Plenković, prenosi list.

Snažna zaštita

Upravljanja migracijama i snažna zaštita vanjskih granica Evropske unije bila je glavna tema na summitu Europskog vijeća koji je završen jučer u ranim jutarnjim satima. Nakon sastanaka koje su imali s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, gotovo tokom cijelog dana u četvrtak, tokom večeri. I noći lideri su najviše vremena posvetili upravo migracijama.

Prema riječima francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, "atmosfera je bila prilično pomirljiva". Ali i dalje postoje velike razlike među zemljama članicama.

Sve se zemlje slažu u načelu da je potrebna bolja zaštita vanjskih granica i veća solidarnost među članicama EU. Ali i dalje je teret neravnomjerno podijeljen.