Vijesti

Hrvatska poslala dva kanadera da gase požar kod Tomislavgrada. Vatra prijeti kućama

Dva kanadera iz sastava Protupožarnih snaga Oružanih snaga Hrvatske upućena su danas u Bosnu i Hercegovinu na gašenje požara na području kod Buškog Blata u blizini Tomislavgrada, uz granicu s Hrvatskom, saopćilo je Ministarstvo obrane Hrvatske.

Požar koji je jučer izbio oko Roška Polja unatoč intervenciji vatrogasaca, mještana, lovaca i šumara, proširio se na druga područja. Prijepodne se vatra nošena vjetrom približila kućama sela Čobanbovići, a u Dobrićima gore stare kuće. Linija požara duža je od 15 km, teren je težak za gašenje. Kako je kazao općinski načelnik Ivan Buntić, koji je na terenu, doslovno se brani kuća po kuća.

Kanaderi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRT) upućeni su na požarište na području Tomislavgrada po naredbi ministra odbrane, a nakon razgovora s predsjednikom vlade Andrejem Plenkovićem, dodaju iz Ministarstva obrane RH (MORH).

"Uputili smo dva kanadera u BiH kako bismo pomogli našim prijateljima i susjedima koji se bore s požarima već nekoliko dana. Vjerujem da će naši protupožarni avioni pomoći da se zaštiti kuće i imovina stanovnika tog područja. Hrvatska je sretna jer ima vrhunske pilote koji pomažu kad je to najpotrebnije" poručio je ministar obrane Mario Banožić.

Po završetku današnjeg angažmana u BiH avioni HRZ-a vratit će se u matičnu bazu u vojarnu Pukovnik Mirko Vukušić u Zemuniku.