Region

Hrvatska: Ruski ambasador pozvan u MVEP zbog aneksije ukrajinskog teritorija

Državna sekretarka za EU poslove hrvatskog MVEP-a Andreja Metelko-Zgombić pozvala je u ponedjeljak ruskog ambasadora u Hrvatskoj Andreja Nesterenka kako bi mu izrazila protest zbog “protupravne aneksije” četiri ukrajinske pokrajine – Donecka, Luhanska, Zaporižja i Hersona, saopštio je MVEP.

“Državna sekretarka istaknula je da Republika Hrvatska ne priznaje i nikada neće priznati aneksiju navedenih pokrajina te je od Ruske Federacije zatražila poništenje takvog protupravnog  čina i povlačenje svih ruskih vojnih snaga i opreme s cjelokupnog državnog područja Ukrajine”, navodi se u saopštenju hrvatskog ministarstva vanjskih i evropskih poslova (MVEP).

Ruski predsjednik Vladimir Putin proglasio je u petak aneksiju četiriju regija, nakon što je Rusija održala referendume u okupiranim područjima Ukrajine. Zapadne vlade i Kijev rekli su da su referendumi kršenje međunarodnog prava te da su bili prisilni i nereprezentativni.

Metelko-Zgombić je “naglasila da Republika Hrvatska smatra da je navedenim činom ugrožen međunarodni poredak utemeljen na poštivanju prava i da su prekršena temeljna prava Ukrajine na nezavisnost, suverenitet i teritorijalnu cjelovitost, kao temeljnih načela ugrađenih u Povelju UN-a”, dodaje se.

Ona je također odbacila ruske nuklearne prijetnje kao neprihvatljive, istaknuvši da će ruska mobilizacija i pokušaj prisvajanja dijelova Ukrajine dovesti do eskalacije rata, gubitka ljudskih života i uvođenja novih restriktivnih mjera EU-a zbog ruskih postupaka, stoji u saopštenju MVEP-a, prenosi Hina.

Državna je sekretarka ponovila hrvatsku prednost nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine u međunarodno priznatim granicama uz pravo Ukrajine na odbranu od ruske agresije.

Istaknula je i solidarnost Hrvatske s Ukrajinom, kao i odlučnost da je nastavi podržavati, navodi se u saopštenju MVEP-a.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare