Region

Hrvatska se naoružava

Hrvatska se naoružava!

Radi hitne nabavke raketnog sistema protuzračne odbrane kratkog dometa od Francuske, Vlada Hrvatske je na sjednici u petak donijela odluku o preraspodjeli budžetskih sredstava za ovu godinu.

Dala je saglasnost Ministarstvu odbrane za preuzimanje obaveza na teret budžeta u razdoblju od 2024. do 2026. godine.

Hrvatska vojska: Neophodno prilagođavanje

“Okolnosti koje su se dogodile agresijom Ruske Federacije na Ukrajinu i pad besposadne letjelice u Zagrebu ukazale su kako je nužno i neophodno prilagoditi prioritete i planove opremanja Hrvatske vojske.

Stoga je nabavka raketnog sistema protuzračne odbrane kratkog dometa postavljen kao najviši prioritet opremanja u kratkoročnom razdoblju”, objasnio je odluke ministar odbrane Mario Banožić.

Francuska je u okviru implementacije Hrvatsko-francuskog strateškog partnerstva, Političke deklaracije potpisane krajem novembra prošle godine, ponudila Hrvatskoj jačanje suradnje u odbrambenim pitanjima.

Dodaje se da je na program nabavke borbenih aviona Rafale, odobrena i donacija lansera sistema kratkog dometa originalnog proizvođača MBDA France. Donacija se odnosi na zaštitu baze u kojoj će se nalaziti avioni Rafale.

“U skladu s potrebama, OS RH iskazale su zahtjev za prioritetnom nabavkom lansera sistema kratkog dometa Mistral i raketa Mistral 3. Navedena nabavka je hitna i neodgodiva mjera koja je dugoročno sigurnosno i odbrambeno važna za Hrvatsku “, naglasio je Banožić.

Osiguran i paket logističke podrške

Nabavka obuhvata isporuku raketa Mistral 3 i lansera sistema kratkog dometa s najnovijom termalnom kamerom, sistemom za šifriranu elektronsku identifikaciju ciljeva i kompletom za koordinaciju komandovanja i upravljanja.

Osiguran je i paket integrirane logističke podrške, obuku osoblja i tehničku potporu proizvođača, prenosi Net.hr.

Ovaj sistem jednostavno se integrira s MBDA sistemom srednjeg dometa vertikalnog lansera MICA koji koristi iste rakete kao avioni Rafale. Time se pojednostavljuje logistička i operativna podšpka te održavanje, istaknuo je ministar.

“Avionima Rafale i zemaljskim sistemom Mistral će se ostvariti već provjerena integracija sistema protuzračne obrane kroz jedinstvenost načela uporabe i održivosti”, dodao je on.

Osim povećanja sposobnosti zaštite zračnog prostora, naglasio je, nabavka raketnog sistemaprotuzračne odbrane kratkog dometa Mistral omogućava i dostizanje zahtijevane razine NATO Ciljeva sposobnosti.

“Ponuda za nabavku raketnog sistema protuzračne odbrane kratkog dometa za sklapanje ugovora iznosi 53.850.000 eura s otplatnim rokom od pet godina. Obaveze Ministarstva obrane uključuju i ekonomsko povećanje cijena i porez na dodanu vrijednost. Ukupne obaveze Ministarstva iznose 71.957.138 eura”, naveo je ministar.

U ovoj godini te obaveze iznose 16.155.000 eura. U idućoj 17.687.157 eura. U 2024. godini 12.471.705 eura, U 2025. godini 23.823.510 te u 2026. 1.819.766 eura.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare