Politika

Hrvatska: Stroge mjere na granici ostaju do sredine januara

Nacionalni štab civilne zaštite donio je danas odluku kojom je za još mjesec dana produžio stroga pravila za ulazak u Hrvatsku po kojima svi putnici, bez obzira na državljanstvo, moraju da imaju negativan PCR test, osim onih koji dolaze iz takozvanih zelenih područja EU.

Prema odluci o privremenoj zabrani i ograničenju prelaska državne granice koja je produžena do 15. januara, svi putnici koji dolaze u Hrvatsku, bez obzira na državljanstvo, moraju da pokažu negativan PCR test koji nije stariji od 48 sati ili da se testiraju po dolasku u Hrvatsku i da budu u samoizolaciji do negativnog nalaza.

Izuzetak su jedino putnici koji dolaze iz područja koja su na “zelenoj listi” Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, kojih trenutno gotovo da nema.

Također, izuzeti od odluke su pogranični i zdravstveni radnici, učenici i studenti, pomorci, kao i putnici u tranzitu do 12 sati, ali to moraju da dokažu na graničnom prijelazu.

Za državljane takozvanih trećih zemalja koji dolaze iz tih država i dalje važe dodatna ograničenja, odnosno mogu u Hrvatsku samo pod određenim uslovima. Uz negativan PCR test ne stariji od 48 sati ili test u Hrvatskoj i samoizolaciju do negativnog nalaza, njima će se dopustiti ulazak samo ako je riječ o neodložnom ličnom i poslovnom razlogu ili imaju drugi ekonomski interes.

Od odluke su izuzeti i pomorci, zdravstveni radnici, osobe koje putuju radi školovanja, diplomate, osoblje u saobraćajnom sektoru i putnici u tranzitu.

Svim stranim putnicima koji ispunjavanju uslove za ulazak i dalje se savjetuje da svoj dolazak najave putem aplikacije “entercroatia”.

Hrvatska je do kraja novembra imala otvorene granice za sve državljane Evropske unije, dok su restrikcije važile za državljane trećih zemalja.Povezani postovi: