Region

Hrvatska u panici. Sve više zemalja im zatvara granice

Sve je veći spisak zemalja koje građanima Hrvatske zabranjuju ili ograničavaju putovanja, pa je tako Danska stavila Hratsku na narandžastu listu, Slovačka na crvenu, a Poljska je prekinula letove iz ove države.

Hrvatska se od danas nalazi i na narandžastoj listi Danske i crvenoj Slovačke. Dansko ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je svoje građane da ne putuju u Hrvatsku ako nije nužno. Slovačka je stavila Hrvatsku na crvenu listu od 2. septembra.

Osim Hrvatske na slovačkoj crvenoj listi su i Francuska, Španija, Nizozemska, Belgija i Malta, piše slovačka Pravda i dodaje da se ne preporučuje putovanje ni u Grčku koja je takođe visokorizična.

Ljudi koji se vraćaju iz zemalja sa crvene liste morat će u desetodnevni karantin. Vijest je objavio ministar zdravstva Marek Krajči, koji je rekao da Slovačka ima visok broj uvezenih slučajeva i dodao kako su uvezeni slučajevi činili oko 24 posto svih slučajeva u augustu.

Pritom je naglasio kako je puno slučajeva uvezeno iz Češke, ali i iz Hrvatske, u kojoj je, kako kaže, zadnjih dana došlo do značajnog pogoršanja situacije.

“Ove nedelje Francuska i Hrvatska dodate su na popis zemalja u koje se obeshrabruje svako putovanje koje nije nužno, zbog povećanog broja infekcija. Brojevi SSI-ja (Institut Statens Serum) pokazuju da je stopa zaraze za Francusku 31.3 a za Hrvatsku 32.6. Dakle, te su zemlje iznad nacionalnog kriterijuma o stopi infekcija od 30”, piše na internet stranici ministarstva, a prenose hrvatski mediji.

Ministarstvo onima koji su već na odmoru u Hrvatskoj poručuje da mogu ostati do ranije planiranog datuma, ali da minimiziraju rizik od zaraze, kao i da treba da se testiraju kad se vrate u domovinu, iako ne moraju ostati u izolaciji dvije sedmice. Ako se za posjetu Hrvatskoj odluče u budućnosti, tada će uslijediti poziv da 14 dana provedu u karantinu pri povratku u Dansku. Od 29. augusta u ponoć će za ulazak u Dansku Hrvati, ali i državljani drugih “karantinskih” zemalja poput Belgije, Francuske, Rumunije ili Španije, biti potrebno da se navede razlog posjete.

Poljska će zabraniti letove iz 46 zemalja od 2. septembra, a među pogođenima nalazi se i Hrvatska, piše u nacrtu pravilnika objavljenog u četvrtak, dok se zemlja bori s porastom broja zaraženih koronavirusom.

Ta odluka je dio ciljanih mjera poljske vlade koja pokušava da obuzda virus bez potpunog karantina.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare