Politika

Hrvatski Jutarnji list postavio ‘nagradno pitanje’: Ko se jedini ne oglašava o kaznama Miloradu Dodiku?

Nakon novih sankcija Miloradu Dodiku, koje mu je ovaj put uvela Velika Britanija, te odluke Christiana Schmidta, hrvatski Jutarnji list postavio je sljedeće pitanje: Ko ponovo šuti?

Oni su svom tekstu navode da je međunarodna zajednica ponovo odlučila stati na put Dodiku.

“Međunarodna zajednica napokon je odlučila stati na put Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine i njegovom višegodišnjem ugrožavanju suvereniteta BiH. Odmah treba reći da iza svega ne stoji naglo probuđena svijest Zapada, već je to reakcija na Dodikovu podršku ruskoj agresiji na Ukrajinu, i upozorenje da bi iduće sankcije mogle biti još oštrije, ako nastavi po svom”, navodi se u tekstu.

Oni podsjećaju da je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt iskoristio bonske ovlasti kako bi van snage stavio zakon o nepokretnoj imovini RS, te da mu je dan prije Velika Britanija uvela sankcije kao i predsjednici RS Željki Cvijanović.

“Usto, Dodik i Željka Cvijanović su optuženi, da su ohrabreni ruskim podrivanjima međunarodnog sistema zasnovanog na pravilima, iskoristili svoje pozicije vlasti kako bi forsirale de facto secesiju Republike Srpske, jednog od dva entiteta Bosne i Hercegovine, što je direktno u suprotnosti s ustavom zemlje”, piše u tekstu.

Na kraju su postavili ‘nagradni pitanje’:

“Nagradno pitanje glasi: Tko se jedini ne oglašava o kazni Dodiku i Republici Srpskoj? Razumije se da su to njegovi bliski saveznici – Dragan Čović i HDZ BiH”.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare