Region

Hrvatski mediji: Milanović kao Tuđman, predstavlja opasnost i za Hrvatsku i za BiH

U kakofoniji koja je nastala prilikom posljednje razmjene uvreda između predsjednika Zorana Milanovića i ministra obrane Marija Banožića neprimjetno je prošao izuzetno važan detalj. A to je da aktuelni hrvatski predsjednik - podržava Milorada Dodika, deklariranog provoditelja politike Radovana Karadžića, koji zagovara destrukciju Bosne i Hercegovine. Zbog čega je u međunarodnoj zajednici postao persona non grata, piše Jutarnji.hr.

Naime, Milanović je prozvao Andreja Plenkovića zbog nedavne izjave o Dodiku i javno zapitao (odnosno napao) premijera "oko usklađivanja politike prema BiH i statusu Hrvata". A sve zato što je Plenković na zadnjem samitu čelnika Europske unije upozorio da "u EU s oprezom i neodobravanjem čitaju poruke koje dolaze od Dodika u pogledu funkcioniranja BiH". Milanović se postavio na zadnje noge i uzvratio:

"Ja sam hrvatski predsjednik, prije svega u Hrvatskoj, ali na određeni način i tamo, ja se pitam je li to rekao hrvatski premijer, predsjednik HDZ-a ili netko tko radi u trećem ešalonu Ureda visokog predstavnika i govori ono što želi čuti par birokrata u Bruxellesu i par nadobudnih aktivista koji bi od BiH napravili Švicarsku, ali ne ide".

Bio u pitanju birokratski ešalon iz Bruxellesa ili nešto treće, Milanovićevi stavovi o BiH sve više sliče na Tuđmanove, zbog kojih je 1993. Hrvatska završila u međunarodnoj izolaciji i zamalo strpana u isti koš s Miloševićevom Srbijom, odnosno tadašnjom SR Jugoslavijom.

Otkako je Milanović zasjeo na Pantovčak, Dodik je tamo rado viđen gost, još od prvog posjeta u septembru 2020. pa do zadnjeg prije desetak dana. Milanoviću je drag, pa srpske prijetnje u razbijanju BiH opisuje kao da je riječ o dječjim nepodopštinama. "Gospodin Dodik je na određeni način talac situacije u RS-u i elemenata i ljudi koji su radikalniji od njega. Ja mislim da on uopće nije radikalan, ali u jednom trenutku to postaje malo neozbiljno", izjavio je 29. septembra.

Stvarnost je puno drukčija. Gabriel Escobar, zamjenik pomoćnika sekretara u Birou za europska i euroazijska pitanja State Departmenta, odgovara potvrdno na pitanje treba li Milorad Dodik doći pod sankcije EU i pritišće li SAD EU oko toga: "Da, radimo s europskim partnerima da postoje posljedice za bilo koje ilegalne ili bilo koje destabilizirajuće akcije i rado ću vas izvijestiti opet nakon mog povratka iz Bosne i Hercegovine".

A visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, Christian Schmidt, upozorio je da je zemlja u neposrednoj opasnosti od raspada i da postoji "vrlo stvarna" mogućnost povratka sukoba te za eskalaciju eksplicitno optužio Dodika. "Ovo je jednako odcjepljenju bez proglašenja", napisao je Schmidt u izvješću dostavljenom glavnom tajniku UN-a Antóniju Guterresu.

Zato, kada predsjednik Zoran Milanović pruža podršku Miloradu Dodiku, a usput dijeli ordene hercegbosanskim časnicima osumnjičenima za ratne zločine, on predstavlja opasnost po Republiku Hrvatsku. To ne smije biti državna politika.