Region

Hrvatski mediji “vrište” nakon optužnica iz BiH: Sabotaža!

Zbog sumnje da su učestvovali u ratnim zločinima tokom vojne akcije “Bljesak”, Bosna i Hercegovina tereti 14 časnika Vojske Hrvatske.

Ovo je podiglo mnogo bure kako u javnosti, tako i u medijima u susjednoj nam državi, pa je tako na portalu Dnevnik.hr objavljen tekst sa naslovom “Doznajemo za što u BiH terete naše generale, ratni vođe šokirani zahtjevom: “Nejasno je zašto mi nismo podignuli optužnice protiv oficira koji su nas napadali”.

A, sam tekst počinje sa riječi “sabotaža”….

Prenosimo vam ga u cijelosti i bez intervencija:

Sabotaža. Tako je u jednoj rečenici predsjednik Republike opisao zahtjev Sarajeva za procesuiranjem 14 časnika zbog sumnje u ratne zločine tijekom akcije Bljesak. Premijer oko cijelog slučaja u rukavicama, a časnici koji su na listi službenog Sarajeva očekuju zaštitu države.

Da ga Bosna i Hercegovina tereti za ratni zločin, umirovljeni general i predsjednikov savjetnik Marijan Mareković, kaže, doznao je iz medija.

“Niti znam o čemu se radi niti me tko kontaktirao za to“, rekao je Marijan Mareković.

Uz njega, kako je Dnevnik Nove TV jučer objavio – osumnjičeno je više generala, zapovjedni lanac operacije Bljesak, pa i preminuli Petar Stipetić, Imra Agotić, Ivan Basarac.

“Što se tiče same operacije Bljesak ona je odrađena čisto, profesionalno vojnički bez i jedne zamjerke pa čak i od međunarodne zajednice. Ne mogu doći do toga što bi to moglo biti što nam se stavlja na teret”, dodaje Mareković.

Kako doznaje reporterka Josipa Krajinović, prije 15 godina u Banja Luci donesen je izvještaj protiv 14 ratnih zapovjednika Bljeska. Tužiteljstvo ih sad tereti da su sudjelovali u izdavanju naredbi za neselektivno granatiranje i artiljerijsko djelovanje s područja pod kontrolom HV-a po civilnim ciljevima i nebranjenim mjestima Bosanske Gradiške i Kozarske Dubice te da je ubijeno više civila. Zapovjednik u Domovinskom ratu bio je i Ante Kotromanović, potez BiH naziva neprihvatljivim.

“Vlada RH i Državno odvjetništvo moraju odlučno reagirati u ovakvim slučajevima i eventualnim budućim slučajevima i pokazati kako se štite nacionalni interesi RH”, smatra Kotromanović.

Nevjerojatno je, kaže, da Hrvatska dopušta ovakve situacije, navodi Dnevnik.hr.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare