Vijesti

Hrvatski ministar dodvoravao se Lavrovu, čitao mu poeziju. Pričali su i o BiH

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u stigao je u posjetu Hrvatskoj.

Službeni doček ujutro mu je priredio hrvatski ministar Gordan Grlić Radman.

Hrvatski i ruski ministri vanjskih poslova srdačno su se pozdravili pred ulazom u zgradu Ministarstva vanjskih i evropskih poslova na Zrinjevcu pa se može reći da je Lavrov u Zagrebu imao dosta bolji doček nego jučer u Sarajevu, piše Jutarnji.

Kako navode, Grlić Radman čak je za ovu prigodu izradio zaštitnu masku s hrvatskom i ruskom trobojnicom.

Nakon sastanka su izjave dali ministri Grlić Radman i Lavrov.

“Drago mi je što sam bio domaćin ministru vanjskih poslova Ruske Federacije, dragom Sergeju, nakon 16 godina i 6 dana. Ja sam na početku sastanka čak čitao poeziju Sergeja Lavrova. Dakle, osim što je dugogodišnji ministar, on je i pjesnik”, započeo je Grlić Radman.

Kaže kako je ovo treća sreća nakon što su prva dva planirana posjeta odgođena zbog pandemije koronavirusa.

On je, između ostalog, naveo da su razgovarali i o BiH.

“Razgovarali smo o situaciji u jugoistočnoj Evropi, a osobito u BiH. Istaknuo sam da je cilj postići stvarnu jednakopravnost tri konstitutivna naroda u BiH”, rekao je hrvatski ministar.

“Nedavno je naše veleposlanstvo u Rusiji preseljeno na novu adresu, a drago mi je da se danas mogu pridružiti ministru Lavrovu na otvorenju nove zgrade Ruske Federacije u Bosanskoj ulici”, zaključio je Grlić Radman.

I Lavrov je potvrdio da se pričalo o BiH.

“Imamo zajednički, jedinstveni stav, a to je striktno poštivanje Daytonskog sporazuma i tri konstitutivna naroda i dva entiteta”, izjavio je Lavrov.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare