Vijesti

Hrvatski ministar Grlić Radman: “Kriza u BiH može utjecati na sigurnost u ovom dijelu Europe”

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, koji boravi u službenom posjetu Norveškoj, je s kolegicom Anniken Huitfeldt razgovarao o bilateralnim odnosima, situaciji na zapadnom Balkanu i ruskoj agresiji na Ukrajinu.

Prema priopćenju MVEP-a, ministri su se složili kako je bilateralna suradnja razvijena u brojnim područjima, ali da postoji potencijal za jačanjem suradnje, posebno u područjima energetike, zelene energije, održivog razvoja, razvoja otoka te brodogradnje.

Grlić Radman i Huitfeldt su se dotaknuli i aktualne političke situacije na zapadnom Balkanu, posebice situacije u Bosni i Hercegovini, prenosi Index.hr.

Grlić Radman je istaknuo da Hrvatska snažno podupire europsku perspektivu zemalja zapadnog Balkana i smatra da je individualni pristup svakoj od zemalja jedini pravi put u procesu proširenja.

Upozorio je također da “prolongirana” politička kriza u BiH može izravno utjecati na stabilnost i sigurnost u ovom dijelu Europe te da je izmjena Izbornog zakona ključna reforma koja može očuvati stabilnost i funkcionalnost BiH.

Ministri su razgovarali o situaciji u Ukrajini, osudili rusku vojnu agresiju na Ukrajinu, koja je, kako su kazali, “bez presedana i opravdanja te koja je ujedno i agresija protiv mira i međunarodnog svjetskog poretka”.

“U ovom ozbiljnom trenutku naše povijesti, naše zajedništvo je od presudne važnosti. Samo zajedno i u koordinaciji s našim transatlantskim partnerima možemo pronaći put ka prevladavanju ovih izazova. U potpunosti smo solidarni s Ukrajinom i snažno podupiremo njezin teritorijalni integritet i suverenost”, rekao je Grlić Radman.

Izrazio je spremnost da Hrvatska, kao država koja je prošla strahote rata na svom teritoriju, u svojoj ne tako dalekoj prošlosti, pruži humanitarnu i tehničku pomoć Ukrajini.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare