Region

Haos zbog plaža u Hrvatskoj: Sve se mijenja, intervenisat će i redari

Ministar prometa i mora Republike Hrvatske Oleg Butković izjavio je danas da se novim Zakonom o pomorskom dobru, čiji je prijedlog u Saboru, neće omogućiti privatizacija pomorskog dobra te se osvrnuo na plaže za kupače.

Kaže će se poboljšati nadzor nad njima. Stoga, naveo je, nema govora da će bilo ko moći zabraniti građanima kupanje na plažama.

Postoje plaže koje su ograđene

"Nema nikakvog govora da će bilo tko kome zabraniti da se kupa na nekoj plaži. Postoje plaže s posebnom upotrebom kao što su nudističke plaže i plaže ispred specijalnih bolnica koje morate ograditi.

No, to nisu plaže ispred hotela ili javne plaže", rekao je Butković u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada".

U Hrvatskoj trenutno postoje 18 ograđenih plaža. Njihovo ograđivanje je omogućio zakon iz 2003. godine kojeg je donijela tadašnja SDP-a ova vlada, odgovorio je Butković na kritike iz opozicijskih stranaka.

On je dodao da će ograde na 18 spomenutih plaža biti uklonjene nakon isteka koncesije.

"Zakon koji mi predlažemo nije pisan da bi stvorio nered na pomorskom dobru, da bi omogućio privatizaciju i uzurpaciju pomorskog dobra. Naprotiv, mi pojačavamo nadzore i kazne. Dajemo već ovlasti jedinicama lokalne samouprave, da kroz transparentan način donesu plan upravljanja pomorskim dobrom koji uključuje javnost", kazao je ministar uoči početka saborske rasprave.

Tako će se, kaže Butković, ubuduće svaka nezakonita gradnja na pomorskom dobru kažnjavati sa 130 hiljada eura.

Što se tiče davanja koncesija, prema njegovim riječima, one će se dijeliti jedino preko javnog konkursa. Neće više biti metode "najbržeg prsta".

Koncesionar ne može cijelu plažu pokriti ležaljkama

Jedinice lokalne samouprave će odrediti koje će plaže na njihovom području biti za javnu namjenu, a koje će se moći koristiti za privrednu djelatnost.

"No, i kod plaža pod koncesijom zadržan je postotak koji mora biti predviđen za javnu namjenu", naveo je Butković.

"Koncesionar ne može cijelu plažu pokriti suncobranima ili ležaljkama. Ima određeni postotak, to je 50 odnosno 70 posto. Ostalo mora ostati javna namjena. Mora biti slobodno.

To je pravo koncesionar imao i do sada ali je plaže ograđivao. To sada više neće moći", kazao je Butković.

Izmjene zakona onemogućit će bilo kakvo ograđivanje. No, ističe Butković, ako se takvo nešto ipak dogodi, građani su slobodni pozvati djelatnika Lučke kapetanije.

"Ako napišete da se nešto ne može ograditi, onda se ne može ograditi ni s fizičkom barijerom ni s čovjekom, odnosno redarom", napomenuo je Butković.