Region

Hrvatski naučnici: Bez vakcinacije epidemija neće nestati

Trideset ljekara i naučnika poručilo je u nedjelju, u otvorenom pismu hrvatskoj javnosti, da bez vakcinacije protiv koronavirusa epidemija neće nestati, istaknuvši da su na temelju strogih naučnih ispitivanja uvjereni da će sve odobrene vakcine biti učinkovite i sigurne.

“Na temelju strogih ispitivanja koja se provode prije puštanja vakcina u upotrebu, a prema rigoroznim pravilima medicinske i naučnezajednice te regulatornih agencija, mi smo uvjereni da će sve odobrene vakcine protiv covid-19 biti učinkovite i sigurne te da će rizik od njihovih ozbiljnih nuspojava biti sveden na najmanju moguću mjeru”, istaknuli su potpisnici pisma, među kojima je i Ivan Đikić.

Naučnici i ljekari upozoravaju da bez vakcinacije, kao i bez poštivanja pravilnih epidemioloških mjera, ova pandemija neće nestati nego će posljedično duže trajati i uzrokovati dodatne ljudske i ekonomske gubitke za građane Hrvatske, prenosi Hina.

“Pravilna vakcinacijaosigurava zaštitu od infekcije za pojedince, a procjepljivanje populacije može dovesti do stvaranja kolektivnog imuniteta. Iz navedenih razloga, ali i zbog nedostatka učinkovitije terapije, smatramo cijepljenje protiv covid-19 najboljim načinom za zaštitu ljudi”, navodi se u izjavi.

Rizik od ozbiljnih nuspojava nemjerljivo je manji od komplikacija kod zaraze

Naučnici i ljekari iz Hrvatske i inozemstva utvrdili su da je koronavirus opasan i visokozarazan, a da je rizik od ozbiljnih nuspojava vakcinacije nemjerljivo manji od komplikacija uslijed bolesti covid-19 za svaku životnu dob.

“Mnogo je ljudi neodlučno hoće li se cijepiti ili ne zbog mogućih nuspojava. Važno je shvatiti da cjepivo aktivira imuni sustav i ‘uči’ ga prepoznavanju virusa na siguran način. Stoga ono djeluje kao ‘lažna’ infekcija, što pomaže stvaranju imuniteta protiv koronavirusa SARS-COV-2, ali može i izazvati prolazne nelagode”, pojašnjavaju.

Kažu i da su vakcine protiv covida-19 razvijena brže nego i jedna druga vakcina na svijetu, te da razumiju interes javnosti za njih i pitanja koja se o njemu postavljaju. Ipak, navode da je njihovo povjerenje u razvijena cjepiva utemeljeno na rezultatima naučnih ispitivanja, a da se cjepiva koja će se koristiti u Hrvatskoj testiraju i odobravaju prema najstrožim sigurnosnim kriterijima Europske unije.

Primjenu vakcina kontinuirano kontroliraju regulatorna tijela

Mnoge nuspojave poput lokalnog crvenila, povišene tjelesne temperature i umora zapravo su normalne posljedice nakon svake vakcinacije, odnosno očekivana aktivacije imunog sistema, ali se one se ne smatraju težim nuspojavama, pojašnjavaju naučnici.

“No, kako bi se rizik od ozbiljnih nuspojava smanjio na najmanju moguću mjeru, provode se opsežne i rigorozno kontrolirane kliničke studije na desecima tisuća dobrovoljaca”, kažu. Dodaju da i nakon odobravanja vakcine, primjenu vakcine kontinuirano kontroliraju regulatorna tijela te se pri eventualnim pojavama ozbiljnijih nuspojava vakcinisanja ograničava ili obustavlja.

Na kraju izjave, istaknuli su da kao naučnici i članovi zdravstvene zajednice jednoglasno podržavaju i preporučuju službeni Program cijepljenja u Hrvatskoj, prema usklađenom rasporedu i prioritetima, kako bi se zaštitili od mogućih teških posljedica bolesti.

Izjavu su potpisali: Ana Barač, Ivan Đikić, Magdalena Grce, Danka Grčević, Stipan Jonjić, Vanda Juranić Lisnić, Tomislav Kelava, Vladimir Krajinović, Astrid Krmpotić, Pero Lučin, Krešimir Luetić, Igor Mezić, Bojan Polić, Iskra Pusić, Kristijan Ramadan, Ivana Novak Nakir, Marija Santini, Vlatko Silobrčić, Mihaela Skobe, Saša Srića, Ivana Šmit, Igor Štagljar, Tihomir Štefanec, Janoš Terzić, Andrej Trampuž, Boris Ujević, Siniša Volarević, Domagoj Vučić, Oliver Vugrek te Felix Wensveen.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare