Politika

I američki State Department izrazio zabrinutost. Nije isključena nestabilnost u regionu

Postoji opasnost da neosnovane špekulacije o mijenjanju granica na Zapadnom Balkanu duž etničkih linija podstaknu nestabilnost u regionu, navodi se u saopćenju koje potpisuje glasnogovornik State Departmenta Ned Price.

“Stabilna, prosperitetna budućnost Zapadnog Balkana mora biti zasnovana na dobroj upravi, vladavini prava, multietničkoj demokratiji i poštovanju ljudskih prava i osnovnih sloboda. Washington podržava zemlje regiona na putu do evropske integracije i članstva u ključnim evropskim i euroatlantskim institucijama.

Sarađujemo sa zapadnobalkanskim zemljama i našim evropskim partnerima na unapređenju državne uprave, vladavine prava i reformi u borbi protiv korupcije, kao i na promovisanju nezavisnih medija i energičnih civilnih društava, što će ojačati evropsku perspektivu regiona i unaprijediti dugoročni cilj cjelovite, slobodne i mirne Evrope”, navodi se u saopćenju.

PROČITAJTE  Vukanović u skupštini RS: "Šućur Allahu, Elhamdulillah, ovo je velika kapitulacija velikih Srba iz Republike Srpske"

Price se osvrnuo i na odnose Srbije i Kosova te kazao da su Sjedinjene Države spremne podržati rad na sveobuhvatnom, obavezujućem sporazumu o normalizaciji, utemeljenom na međusobnom priznanju, koji postavlja osnove za dugotrajnu saradnju i prosperitet.

On navodi i da SAD sarađuje s međunarodnom zajednicom da podrži Bosnu i Hercegovinu u provođenju reformi, uključujući i Izborni zakon, koje će joj omogućiti da se razvija i osigura status kandidata za članstvo u EU.

“Ured visokog predstavnika, uspostavljen prije 25 godina u sklopu Dejtonskog mirovnog sporazumoma, znatno doprinosi miru i stabilnosti u BiH. Nastavljamo podržavati važnu ulogu OHR-a u realizaciji programa 5+2, s obnovljenim fokusom na borbu protiv korupcije kao ključnu za čvrsto uspostavljanje vladavine prava”, zaključuje se u saopćenju.

PROČITAJTE  Vijeće ministara usvojilo odluku o privremenom finansiranju


Povezani postovi: