Tehnologija

I u svemiru bjesni rat: Elon Musk je odigrao ogromnu ulogu u otporu Ukrajine. U čemu je tajna Starlinkove uspješne odbrane?

Paralelno s ratom na ukrajinskoj zemlji, daleko u svemiru bijesni ništa manje žestok sukob. Sastoji se od dosad uglavnom neuspješnih ruskih pokušaja da Ukrajincima onemoguće stalnu širokopojasnu internetsku vezu preko koje komuniciraju, lociraju mete svojih topova i dronova, snimaju dokaze o ruskim ratnim zločinima i u live-u odašilju brojne strahotne slike Putinovih nedjela u svijet…

Sve to je slabijoj strani u ovome sukobu omogućio jedan, i to prilično ekscentričan čovjek. Da nije bilo njega i njegove tehnološke logistike, veliko je pitanje kako bi danas uopće izgledala Ukrajina i crta tamošnje bojišnice.

Milijarder Elon Musk, vlasnik i osnivač SpaceX-a, svoju je uslugu satelitskog širokopojasnog interneta Starlink u Ukrajini besplatno aktivirao već 26. februara, samo dva dana nakon početka ruskog napada. Starlink je odmah postao ukrajinski informacijski spas, povezujući sisteme ruiniranih gradova, bolnica, hitnih službi, vatrogasaca i mobilnih komandnih centara ukrajinske vojske te služeći kao glavna platforma za napade dronovima na ruske tenkovske kolone.

Više od 10 hiljada Starlink terminala koji uvezuju u mrežu satelitski signal iz svemira raspoređeno je po ukrajinskom tlu: za razliku od tornjeva kakve kao odašiljače koriste klasične mobilne mreže, ove naprave su malene i pomične te lako izbjegavaju otkrivanje i uništenje. Uprkos naporima Rusije da uništi ukrajinsku komunikacijsku infrastrukturu, Starlink je do zadnjega dana uspješno radio čak i u Mariupolju. Elon Musk i SpaceX postali su zbog svega u Kremlju i ruskom vojnom vrhu omraženiji od Joea Bidena.

I nedavno je glavni direktor ruske svemirske agencije Roskosmos Dmitrij Rogožin javno zaprijetio Musku: ‘Za sve ovo ćeš, Elone, jednom odgovarati kao odrasla osoba, ma koliko se pravio budalom!’ Musk je i ovu, kao i sve prethodne slične ruske prijetnje, uredno objavio na Twitteru, kojega je nedavno cijeloga kupio.

Usprkos svemu, mnogi se, ipak, pitaju mogu li Musk i Ukrajina dugoročno biti sigurni da će Starlink odoljeti svakom ruskom pokušaju diverzije ili napada? Rusi odnedavno posve otvoreno nagoviještaju da bi, kako im ne polazi za rukom destrukcija ove mreže na zemlji, mogli isplanirati ubojiti cyber-napad na Muskove komercijalne satelite. Uostalom, na samom početku invazije na Ukrajinu uspješno su izveli udar na Viasatovu satelitsku KA-SAT mrežu i na neko vrijeme ostavili tisuće njezinih korisnika u Evropi bez signala.

Musk, međutim, nije nimalo impresioniran ni prijetnjama ni dosadašnjim pokušajima ruskoga hakiranja Starlinka: nedavno je poručio da su se već itekako našli pod ruskim udarima, no da su odoljeli svim pokušajima ometanja.

U čemu je tajna Starlinkove uspješne odbrane? Sateliti su zapravo samo svemirski računari i njihov tradicionalni problem je donedavno bila komplicirana nadogradnja i softversko održavanje zbog velike udaljenosti. Stručnjaci za kibernetičku sigurnost tvrde da je u tom smislu Muskov SpaceX napravio pravu revoluciju, jer je sve svoje proizvode izgradio modernim DevSecOps alatima koji promjenu za koju bi ranije trebali mjeseci sad omogućuju samo jednim klikom. Starlink infrastruktura se može rutinski ažurirati i nekoliko puta dnevno, slično kao i Teslina vozila, te se time minimalizira njezina ranjivost. Nakon pokušaja napada iz Rusije, Muskovi inženjeri u samo par sati mogu nadograditi softver i učinkovito zaustaviti ometanje.

Konstalacija Starlink mreže sastoji se, osim toga, od nekoliko hiljada Muskovih satelita u niskoj orbiti Zemlje, na visinama manjim od 2.000 kilometara, dok je Viasat kojega su Rusi uspješno napali utemeljen na desetak zastarjelih satelita u geostacionarnoj orbiti udaljenoj oko 35 hiljada kilometara od Zemljine površine.

Sigurnost Starlinka i ukrajinske komunikacijske platforme ipak nije baš zauvijek čvrsto zadana, kako se može učiniti laiku. Rusi su nedavno sigurno zaplijenili nekoliko Starlinkovih zemaljskih terminala: neki od njih djelovali su iz trenutno posve okupiranog Mariupolja. To je u digitalnom vremenu čin usporediv s nekadašnjom savezničkom zapljenom njemačkoga stroja za komunikacijsko šifriranje, Enigme. U ruskoj tvornici trolova u Sankt Petersburgu računarski inženjeri pod ravnanjem ‘Putinovog kuhara’ Jevgenija Prigožina sigurno već oponašaju britanskog matematičara Alana Turinga, detaljno analizirajući zaplijenjenu Muskovu tehnologiju i intenzivno joj tražeći najranjivije tačke.

‘Siguran sam da na više mjesta u Rusiji eksperti intenzivno rade na terminalima Starlinka koje su izvukli iz Ukrajine. Garantiram vam da se posvećeno bave obrnutim inženjeringom, a sat otkucava’ – upozorava američki stručnjak za cyber sigurnost Ang Cui, istraživač globalne kompanije Red Balloon Security, piše Slobodna Dalmacija.

Uspjeli Rusi ubrzo u hakiranju Starlinka ili ne, sigurnosna arhitektura satelitskih komunikacija Muskovom će zaslugom biti zauvijek promijenjena. Kombiniranje privatnih i vladinih satelitskih mreža, svojevrsno javno-privatno partnerstvo u svemirskoj komunikaciji, pokazalo se više nego tvrdim orahom za kibernetičke neprijatelje.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare