Svijet

Iako kriju podatke: Putin izgubio hiljade oficira, dnevno stotine ruskih vojnika bude izbačeno iz stroja

Sjedinjene Američke Države vjeruju da ruska vojska pretrpi gubitak od više stotina vojnika dnevno u ratu protiv Ukrajine te da je već izgubila hiljade poručnika i satnika, rekao je u visoki zvančnik američkog ministarstva odbrane, piše Reuters.

Gotovo pet mjeseci otkako je predsjednik Vladimir Putin naredio invaziju na Ukrajinu, ruska vojska ratuje ponajviše u Donbasu i kontroliraju otprilike petinu zemlje.

SAD procjenjuju da su ruski gubici u Ukrajini dostigli oko 15.000 života i možda 45.000 ranjenih, rekao je u direktor CIA-e William Burns, dodajući da je Ukrajina također pretrpjela značajne gubitke.

Zvaničnik je anonimno kazao da su, osim poginulih poručnika i satnika, ukrajinske snage ubile stotine pukovnika i “mnoge” ruske generale.

Zvaničnik je, govoreći pod uvjetom anonimnosti, rekao da su osim poginulih poručnika i kapetana ubijene i stotine pukovnika i “mnogi” ruski generali.

“Komandni lanac se još uvijek s time bori”, rekao je zvaničnik.

Rusija svrstava smrti pripadnika oružanih snaga kao državnu tajnu čak i u vrijeme mira i nije često ažurirala svoje službene brojke o gubicima tokom rata.

Dana 25. marta objavljeno je da je ubijen 1.351 ruski vojnik. Vlada u Kijevu rekla je u junu da dnevno ubija 100 do 200 ruskih vojnika.

SAD također vjeruju da je Ukrajina uništila više od 100 ruskih ciljeva “visoke vrijednosti” unutar Ukrajine, uključujući komandna mjesta, skladišta municije i centre protuzračne obrane, rekao je američki zvaničnik, prenosi Net.hr.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare