Vijesti

Ibrahim Hadžibajrić za Raport: Četvorka će sigurno imati gradonačelnika Sarajeva

Ibrahim Hadžibajrić jedan je od onih općinskih načelnika koji već u nekoliko mandata dobivaju povjerenje građana. Hadžibajrić je imao i turbulentu političku karijeru koja ga međutim nije omela u tome da iznova dobiva povjerenje građana sarajevske Općine Stari Grad.

U razgovoru za Raport, Hadžibajrić govori o urađenim projektima, planovima za budućnost, ali i o političkoj situaciji te pregovorima Četvorke (Naša stranka, SDP, Narod i Pravda i NBL) o zajedničkom nastupu na izborima.

Mjere i principi kao vodilja

Hadžibajrić ističe da su pregovori stranaka Četvorke u toku i da su pri kraju.

„Ne mogu vam sad reći konkretne stvari, ne bi bilo korektno, ali do kraja sljedeće sedmice znat će se ko su kandidati, odnosno političke partije koje će kandidirati nekoga za načelnika, a svi ćemo podržati tog kandidata. Tu neće biti velikih problema“, rekao je Hadžibajrić.

On ističe da su prvo urađene i dogovorene mjere i principi.

„Morala se napraviti jedna velika distinkcija, jer principi i mjere koji su rađeni za opće izbore, nisu jednaki za lokalne. Svaka lokalna zajednica ima svoje prioritete i drugačiji su potrebe u Opštini Stari Grad ili u Opštini Novi Grad… O tome se vodilo računa i to nam je bila vodilja, a ne samo koja će politička partija dobiti koju općinu“.

Hadžibajrić negira da je unutar stranaka Četvorke narušena atmosfera.

„To su čiste špekulacije, apsolutno nikakvih svađa nije bilo. Ko god je rekao, ne govori istinu“, rekao je predsjednik NBL-a.

On ističe da još nisu rađene nikakva analize o tome kakvi bi razultati izbora mogli biti.

„Što se tiče Kantona Sarajevo, tu se očekuje da Četvorka izađa zajedno na izbore, a što se tiče broja glasova, to je još rano, možemo govoriti o opštinama gdje se mogu dobiti određe pozicije, prije svega mislim na načelničke. Ali ono što je sigurno da će Četvorka u četiri gradske opštine sigurno imati većinu vijećnika koje ćemo dati u Gradsko vijeće i da će Četvorka dati gradonačelnika. To je sigurno“, rekao je Hadžibajrić.

On je prokomentirao i jučerašnju odluku Zastupničkog doma Parlamenta BiH da imenuje četiri nova člana CIK-a što je izazvalo negodovanja kod pojedinih stranaka.

„To je jako iznenada bilo. Samom CIK-u je davno istekao mandat i oni su faktički sjedili tu po isteku mandata. A, s druge strane, bojim se da se iz ovoga ne izrode mnogo gore stvari. Bojim se da su se zaletjeli kada je u pitanju imenovanje tih novih ljudi“, rekao je Hadžibajrić.

Oštrenje makaza pred izbore

Govoreći o projektima i planovima Općine Stari Grad, Hadžibajrić govori kako su 1. marta otvorena četiri velika koje je finansirala Općina uz pomoć kredita Fonda Saudijske Arabije.

„To je administrativno sjedište Opštine, sala Osnovne škole Edhem Mulabdić, podzemna garaža i multifunkcionalni trg od 3.500 kvadratnih metara, i po meni najvažniji, a nismo to potencirali, je Dom zdravlja Stari Grad. To je ustvari za sve stanovnike Sarajeva, a nije uopće naša nadležnost“, rekao je Hadžibajrić.

On ističe da si svi ti projekti bili završeni i prije 1.marta, Dana nezavisnosti BiH.

„Sa saudijskim fondom smo dogovorili da se izabere datum koji je vezan za BiH. Volio bih da se i drugi osvrnu na takve datume, nema ih puno – 1. mart i 25. novembar Dan državnosti i trebali bi tada upriličiti otvaranje objekata, a ne samo da se u izbornoj kampanji oštre makaze i otvaraju objekti. Mislim da je to postalo otrcano i da su to i ljudi prepoznali“, rekao je Hadžibajrić, dodajući da on kao načelnik neće otvarati ništa više upravo zbog toga.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare