Životni stil

Idealna uz kafu ili čaj: Ispecite štrudlu

Sastojci za tijesto:

500 g brašna (tip 500)

250 ml mlijeka

100 ml ulja

2 jaja

1/2 kockice svježeg kvasca (25 g)

1/2 kašičice soli

5 kašičica šećera

Nadjev:

Pekmez (po izboru)

Za premazivanje rolata:

1 žumance

nekoliko kapi ulja

Priprema:

U 250 ml mlakog mlijeka razmutiti kvasac i dodati mu kašiku šećera, pa ostaviti da naraste 15-ak minuta. U brašno dodati nadošli kvasac, jaja, ulje, šećer i so. Umijesiti glatko tijesto. Možete ga miješati dodacima za tijesto uz pomoć miksera. Sjedinjeno tijesto mijesiti još malo na malo pobrašnjanoj podlozi.

Tijesto podijeliti na dva dijela, prekriti krpom i ostaviti 45 minuta da naraste.

Dijelove istanjiti što se više može, pa cijelu površinu tijesta obilno namazati pekmezom. Urolati i poredati u podmazani kalup. Rolate premazati žumancem u koji se stavi nekoliko kapi ulja. Peći oko 45 minuta na temperaturi od 200 stepeni.

Gotovu štrudlu jako malo poprskati vodom, prekriti i ostaviti da se malo ohladi. Rolate posipati prah šećerom i poslužiti tople.