Politika

‘Idem u Srbiju ili ću zvati Vučića u Tursku’: Erdogan traži hitan sastanak o BiH sa predsjednikom Srbije

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan najavio je kako očekuje da će uskoro boraviti u jednodnevnoj posjeti Srbiji ili će pozvati predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da posjeti Tursku. Dodao je da je tokom njegove augustovske posjete Sarajevu član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik ponudio posredovanje u razgovorima više aktera.

“Ne želimo da se Bosna i Hercegovina pretvori u područje utjecaja, obračuna. Ozbiljno smo pojačali naše diplomatske napore nakon tenzija kojom se ugrožava integritet. Kao država koja razgovara sa svim stranama u Bosni i Hercegovini, preuzeli smo inicijativu za rješavanje problema”, rekao je Erdogan u razgovoru sa predstavnicima BiH dijaspore u Turskoj, prenio je turski portal Huriyet.

Erdogan je kazao da je Turska spremna da posreduje u ovim razgovorima, ako su na to spremna i preostala dva člana Predsjedništva Šefik Džaferović i Željko Komšić.

Dodik će se sutra u Turskoj sastati sa Erdoganom. Dodik je na današnjoj konferenciji za novinare nakon razgovora sa američkim izaslanikom Gabrielom Escobarom podsjetio na inicijativu o zajedničkom razgovoru predstavnika tri naroda u BiH sa šefovima država Turske, Srbije i Hrvatske, ali je dodao da na to ne pristaje Bakir Izetbegović.

Erdogan se nedavno susreo u Istanbulu sa Izetbegovićem, a razgovarali su o rešenju problema u BiH, a očekuje, kako je kazao, da će narednih dana razgovarati sa Dodikom, Komšićem i Džaferovićem.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare