Politika

Igra novca ili politički obračun SDA preko BH Telecoma sa N1?

U iščekivanju početka predizborne kampanje krenuo je pravi medijsko-politički rat u kojem je sadržano sve ono što bi prljavi propagandni obračun trebao imati: milioni maraka, politika, vladajuća dinastija.

Sve je krenulo od saopćenja kompanije United Media – koja je vlasnik televizije N1, Sport Kluba, Telemacha – u kojem se sa zaprepaštenjem obavještavaju gledaoci odnosno čitaoci da neće moći gledati utakmice Košarkaške reprezentacije BiH na Evropskom prvenstvu.

Razlog je navodno prost – BH Telecom ne želi nastaviti ugovor sa Sport Klubom.

Poznat po mahinacijama

BH Telecom se ubrzo oglasio te je naveo da će nastaviti ugovor s Sport Klubom, samo zbog utakmica reprezentacije BiH.

Nakon toga, United Media ponovo obavještava javnost da sad BH Telecom želi maknuti N1 televiziju sa Moje TV. Navodno zbog politike i predizborne kampanje.

Priča je ovo u kojoj je istina negdje na pola puta.

Poznato je da United Mediju drži srbijanski tajkun Dragan Šolak, poznat po nikad razjašnjenom strelovitom usponu tokom kojeg je došao do milijardi vrijednog bogatstva.

Šolak je poznat po brojnim mahinacijama sa kanalima i pravima prijenosa, pa je poznato da je Konkurencijsko vijeće BiH donosilo nekoliko presuda kojima je su njegove kompanije kažnjene zbog monopola. Ali, kazne su za Šolaka bile mizerne u odnosnu na ono što je uspijevao kablovsko-televizijskim mahinacijama zaraditi. Posebno se to odnosi na Sport Klub.

Nakon što je Sport Klub izgubio prava na niz najgledanijih sportskih takmičenja, jasno je i da je vrijednost pala, međutim, BH Telecom nastavio je masno plaćati za ovaj kanal. Kao i za N1.

Poznato je da BH Telecom vodi šef Kantonalnog odbora SDA – Sedin Kahriman.

Iako je Sport Klub izgubio prava za prenos niz gledanih takmičenja, BH Telecom tokom godine nastavio je isplaćivati milione maraka Šolakovom Sport Klubu.

I sudeći prema saopćenju, nastavit će i dalje.

No, o televiziji N1, BH Telecom se, bar za sad, ne oglašava.

Nije tajna da je ova televizija godinama unazad važila kao naklonjena SDA-u, a poznato je da su pojedini novinari/voditelji direktno instruirani od kadrova i propagandista ove stranke.

Promjena kursa

Međutim, u posljednje vrijeme se uređivačka politika televizije uravnotežila, pa su više prostora (realnog prostora, ne prostora u kojem im se postavlja pitanje na koje ne mogu stići odgovoriti) dobili i predstavnici opozicije.

Sigurno je da je N1 jedna od najgledanijih televizija, a blaga promjena kursa sigurno nije ostala neprimjećena u SDA gdje su sigurno računali na suptilnu medijsku podršku, ako ništa ustupanjem konkretnog prostora.

SDA odnosno BH Telecom i kompanija United Media do sada su odlično funkcionirali i razmjenjivali milione. Nikome nije bilo sporno to što Telemach nezakonito koristi stubove Elektroprivrede BiH ili što je cijeli grad nelegalno premrežen optičkim kablovima koje koriste kablovski operateri i to masno naplaćuju.

Sad je u odnosi SDA-United Media, odnosno SDA-N1 sve postalo problem.

Zato ne treba shvatiti kao slučajnost da BH Telecom sad tek donosi odluku o izbacivanju N1 iz svog programa na Mojoj TV kako bi smanjio doseg ovoj televiziji, dok se Sport Klub ostavlja iz čistog poslovnog egoizma i ušutkavanja javnosti.

U prilog tome ide i posljednje saopćenje United Medije u kojem su naveli da su BH Telecomu dostavili duplo jeftiniju ponudu.

BH Telecom i to odbio. Time je postalo jasno da se radi o političkoj odluci. Nikako i poslovnoj.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare