cenzura iz mostara?

“Igraju na otetom stadionu”. Nizozemski klub se izvinjava zbog teksta o Zrinjskom!?

Zrinjski će protiv Alkmaara igrati sutra (18.45 sati) kao domaćin meč prvog kola Konferencijske lige UEFA

Nizozemski AZ Alkmaar jedan je od protivnika Zrinjskog, prvog bosanskohercegovačkog kluba koji je izborio plasman u grupnu fazu jednog klupskog takmičenja pod okriljem Evropske nogometne federacije (UEFA).

Zrinjski će protiv Alkmaara igrati sutra (18.45 sati) kao domaćin meč prvog kola Konferencijske lige UEFA.

Uoči ovog duela, nizozemski klub je na svojoj zvaničnoj web stranici predstavio Mostarce.

Predstavili Mostarce

U podugačkom tesktu podsjetio se i na historiju kluba iz Mostara.

"Debitant u grupnoj fazi UEFA Europske je HŠK Zrinjski Mostar, jedan od protivnika AZ-a u grupi E.

Klub je bio prva bosanskohercegovačka ekipa koja se plasirala u grupnu fazu nekog evropskog turnira. Priča o klubu koji ima hrvatsko ime i navijačku bazu, ali igra u Bosni i Hercegovini.

Prvi susret sa Veležom imao je 1922. godine. Ova utakmica danas je poznata kao mostarski gradski derbi i jedna je od najnabrijanijih utakmica u zemlji i općenito na Balkanu.

Zrinjski je uvijek držao svoje hrvatske korijene pa mu je čak odbijen pristup u takmičenje 1936. godine. Na dresu kluba bile su hrvatske boje i grb.

AZ objavio tekst na svojoj stranici

Godine 1941. nacistička Njemačka napala je Jugoslaviju i uspostavljena je Nezavisna Država Hrvatska, uz odobrenje Adolfa Hitlera. Tu fašističku državu činile su današnja Hrvatska i Bosna i Hercegovina. Osnovana je nogometna liga čiji je član, između ostalih, bio i Zrinjski.

Na kraju Drugog svjetskog rata Nezavisna Država Hrvatska je poražena, a Zrinjski je, zajedno sa svim ostalim klubovima iz te lige, zauvijek zabranjen od strane Jugoslavije", navode Nizozemci.

Dodaju da je 1992. Bosna i Hercegovina referendumom postala nezavisna država, ali je potom počeo rat...

"I u Mostaru su se vodile teške borbe. Tamo su uglavnom bili Hrvati protiv Bošnjaka, nakon što su se Srbi povukli. Hrvati su osvojili štošta zapadno od grada, pa tako i stadion Bijeli Brijeg koji je pripadao mostarskom Veležu.

Ponovo osnovan

Klub Zrinjski ponovno je osnovan i nedugo zatim odmah preuzima suparnički stadion. I dan danas ovdje igra domaće utakmice, a ovo je i stadion na kojem će AZ igrati u četvrtak", objašnjavaju iz AZ-a.

U tekstu se još dodaje:

"Utakmica u četvrtak igra se na Gradskom stadionu Mostar, poznatom i kao Stadion HŠK Zrinjski ili Stadion pod Bijelim brijegom.

Tekst izmijenjen nakon konsultacija sa Zrinjskim

Kao što smo ranije spomenuli, Zrinjski ovdje igra svoje domaće utakmice od 1992. godine, kada je klub preuzeo stadion rivalskog Veleža iz Mostara.

Stadion je u vlasništvu općine, ali ga je iznajmio Zrinjski kako bi ovdje igrao svoju domaću utakmicu. Može primiti 25.000 ljudi, od čega 9.000 sjedećih mjesta", poručili iz AZ-a.

Pojedini dijelovi izvornog teksta su cenzurirani, preciznije, kako su naveli iz Alkmaara:

"Ovaj članak je uređen nakon konsultacija s klubom Zrinjski. AZ se izvinjava zbog netačnih informacija koje su prethodno navedene ovdje".