Politika

Ilija Cvitanović: Hrvati sigurno neće s Komšićem. Ko ode, našu podršku neće imati

Da bi nekome HDZ BiH dao glas - to je nemoguće. Niko nam nije dao glas osim našeg naroda, izjavio je Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990, stranke koja je napravila odlučan rezultat na Općim izborima u BiH.

Nakon što su objavljeni rezultati po kojima je 90-tka napravila odličan rezultat, odmah su krenule špekulacije o tome da im je HDZ BiH dao neke glasove.

Cvitanović je to odbacio i nazvao to politikanstvom i ljutnjom onih koji su izgubili.

Nije želio komentirati ni navode da je HDZ 1990 dobio glasove u mjestima u kojima nije imao nikakvu podršku ranije.

"Nisam se bavio pojedinim mjestima. Podrška je opća, u cijelim područjima u kojim hrvatski narod živi", rekao je Cvitanović.

Pohvalio je i rezultat Borjane Krišto.

"HDZ 1900 će biti dio nacionalnog političkog kruga i još ćemo se jače zalagati i dati podršku hrvatskom zajedništvu. Nećemo odustati nego ćemo se jače zalagati za jaču poziciju u HNS-u u kojem ćemo imati značajniji utjecaj", rekao je Cvitanović.

"Borjana Krišto je napravila kolosalan uspjeh. Hrvatski narod je prepoznao trenutak i dao potporu kandidatkinji HNS-a ali je taj rezultat utvrdio ključne činjenice. I sada kad smo imali jednog kandidata potpuno je jasno da nemam mogućnost izabrati člana koji će predstavljati Hrvatski narod. Želim čestitati listi koju je predvodio HDZ BiH koja je napravila dobar rezultat. Vrlo jasno i dogovorno pružamo ruku za jačanje suradnje", rekao je Cvitanović.
On je istaknuo da je HDZ 1990 sad stranka parlamentarna na svim nivoima.

"U Parlament FBiH imamo tri direktna izaslanika, nadamo se četvrtom, u svim kantonima imamo rast i to nas obvezuje da radimo još jače i odgovornije. Mogu jamčiti i onima koji su glasali za nas ali i svim Hrvatima i ukupnoj javnosti da ćemo dati maksimum truda da budemo korektni i pošteni i da radimo u interesu svih građana. Ko se ne bude tako ponašao neće moći biti dio naše stranke", rekao je.

Pohvalio je i odluke visokog predstavnika u BiH, Christiana Schmidta, rekavši da je "od karaktera" i da zna odnose u BiH.

"Danas imamo političku stabilnost, nemamo neizvjesnost oko formiranja vlasti, imamo mogućnost napraviti vlast koja će odgovarati volji svih konstitutivnih naroda. Smatram da je ovo dobra odluka koja će odblokirati procese ubrzati implementaciju rezultata i formiranje vlasti", rekao je.

Dodao je kako pozicija Hrvata nije zaštićena samo djelomično zastupljenija. Cvitanović kaže kako njegova stranka neće koalirati sa Demokratskom frontom Željka Komšića i da ako neko od Hrvata bude na tom tragu neće imati podršku njegove stranke.