Ekonomija

Ima li kraja? Cijene stanova i dalje vrtoglavo rastu

Cijene stanova ne prestaju da rastu mjesecima unazad. Prema posljednjima podacima Agencije za statistiku prosječna cijena prodanih novih stanova u Bosni i Hercegovini u četvrtom kvartalu prošle godine iznosila je 2.419 konvertibilnih maraka (1.239 eura) po metru kvadratnom.

Prosječna cijena novih stanova

U usporedbi sa prosječnom cijenom prodanih novih stanova po metru kvadratnom u 2021. godini, prosječna cijena je veća za 32,3 posto. Dok je u odnosu na četvrti kvartal te godine veća za 27 posto, objavila je Agencija za statistiku BiH.

Prosječnu cijenu kvadrata prodatih novih stanova u BiH u četvrtom kvartalu prošle godine čini 342 KM koje se odnose na cijenu građevinskog zemljišta, 1.414 KM cijenu gradnje i dobit izvođača, te 663 KM ostale troškove, uključujući i PDV.

Broj prodatih novih stanova u četvrtom kvartalu 2022. godine iznosio je 1.277 i u odnosu na isti kvartal prethodne godine manji je za 4,3 posto, te veći za 37,8 posto u odnosu na prosječan broj prodatih novih stanova u 2021. godini.

U nastavku donosimo koliko su trenutne cijene stanove u nekoliko bh. gradova.

Krenuli smo od Sarajeva. Moramo napomenuti da su ponude pretežno objavljene na stranici OLX.ba. Primjera radi na Stupu stan do 39 kvadrata košta 122 hiljade KM. Vlasnik u opisu stana je naveo:

Cijene stanova u bh. gradovima

“Stan je na 5 spratu, a zgrada ima 8 spratova. Zgrada posjeduje lift. Stan se sastoji od hodnika, dnevnog boravka, spavaće sobe, kuhinje i kupatila. Zgrada još uvijek nije uknjižena”, navodi vlasnik ovog stana.

Stan na Stupu / Foto: Printscreen

S druge strane, trosoban stan na Baščaršiji košta vrtoglavih 395.000 KM. Vlasnik je u opisu naveo da u ovu cijenu uključena i garaža.

Stan na Baščaršiji / Foto: Printscreen

U centru Sarajeva ukoliko želite da kupite stan od 58 kvadrata, morat ćete izdvojiti vrtoglavih 255.000 KM.

Stan u centru Sarajeva / Foto: Printscreen

“Stan se sastoji od dnevnog boravka, sa kuhinjom i trpezarijom, dvije spavaće sobe, hodnik, kupatilo, i balkon. Stan je djelomično namješten, i ostajao bi ugradbeni namještaj (plakari, kuhinja). Grijanje je centralno gradsko, i ima kalorimetar. Uz stan prodaje se i garažno mjesto na -2 etaži cca 12 m2. Stan se nalazi na izuzetno atraktivnoj lokaciji, u neposrednoj blizini marketa, banke, škole, a od strogog centra grada svega nekoliko minuta hoda”, navodi vlasnik ovog stana.

Cijene stana su vrtoglavo visoke u drugim bh. gradovima.

Trosoban stan u Tuzli košta 300 hiljada KM.

Stan u Tuzli / Foto: Printscreen

“Stan se nalazi na atraktivnoj lokaciji u strogom centru grada, na 6 spratu u popularnoj zgradi “TORANJ” Tuzla. Ova impozantna nekretnina sastoji od: dnevnog boravka, kuhinje i trepezarije, hodnika, predsoblja, 2 spavaće sobe i kupatilo”, naveo je vlasnik ovog stana.

Također, za nenamješten stan od 51 kvadrat potrebno je izdvojiti oko 153 hiljade maraka.

Stan u Tuzli / Foto: Printscreen

“Stan 2 nalazi se na prizemlju u novom Stambeno – kolektivnom objektu Tušanj “Urban Home“. Sastoji se od: hodnika, spavaće sobe, garderobera, kupatila, idealno projektovanog dnevnog boravka sa kuhinjom i trpezarijom “open space”, naveo je vlasnik u opisu.

Istražili smo i kakve su cijene u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, tačnije Mostaru. U Mostaru su cijene nešto niže, nego u glavnom gradu BiH. Primjera radi, jednosoban stan u Mostaru košta 75.000 KM.

Stan u Mostaru / Foto: Printscreen

Ekonomski stručnjaci navode da je mladih u BiH danas vrlo teško odlučiti se za kupovinu nekretnine. Veliki broj faktora na to utječe.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare