Region

Ima li predsjednika u avionu? Aleksandar Vučić prekršio sigurnosne protokole da bi ispratio fudbalere u Portugal

U kolikoj mjeri je motivacioni govor predsjednika Srbije Aleksandra Vučića utjecao da fudbalska reprezentacija Srbije prije dvije nedelje pobedi Portugal nije poznato.

Ono što jeste, međutim, to je da je donijevši odluku da “iznenadi” fudbalere u avionu pred samo polijetanje za Lisabon, predsjednik Srbije ugrozio ugled aerodroma "Nikola Tesla" u stručnoj međunarodnoj javnosti.

Naime, predsjednik Srbije odlučio se 12. novembra za krajnje neuobičajen korak – zajedno sa nepoznatim brojem ljudi, ušao je u avion "Er Srbije", proćaskao i poželio sreću članovima fudbalskog nacionalnog tima, prenosi list "Danas".

Potez bez presedana

Cijeli ovaj nastup predsjednik je podijelio na svojim nalozima na društvenim mrežama, odakle su ih preuzeli brojni mediji.

Ipak, više sagovornika "Danasa", profesionalno upućenih u bezbjednosne protokole na aerodromima, istaklo je da je ovaj ispraćaj bez presedana.

Naime, to da predsjednici, premijeri, članovi vlade i drugi funkcioneri dolaze na aerodrom nije neuobičajeno. Najzad, godišnje se obavi onoliko dočeka stranih delegacija i zvaničnika. Ta pitanja su, kako je rečeno "Danasu", definisana bezbjednosnim pravilnicima aerodroma i poprilično su jednostavna.

Uglavnom je potrebno da kabinet zvaničnika, u ovom slučaju predsjednika Republike, unaprijed pošalje dopis u kojem obavještava nadležne u aerodromu kada će doći, kao i ko će sve biti u delegaciji.

Što dovodi do prvog pitanja bez odgovora u slučaju Vučićevog odlaska na aerodrom. Naime, "Danas" je poslao pitanja kabinetu predsjednika, "Er Srbiji", aerodromu "Nikola Tesla" i Ministarstvu unutrašnjih poslova, raspitujući se da li je prije odlaska na aerodorom poslat dopis.

Odgovori su stigli samo iz kompanije "Er Srbija", obavještavajući da je to pitanje u potpunosti u nadležnosti aerodroma. Bez dozvole, istakli su sagovornici, u bescarinsku zonu aerodroma ne mogu da uđu ni direktor neke od avio-kompanija ili direktor Direktorata civilnog vazduhoplovstva.

Kako su istakli "Danasovi" sagovornici, čak i u slučaju da je dopis u kojem se najavljuje dolazak poslat, to ne abolira predsjednika ili bilo kog drugog zvaničnika od bezbjednosne provjere koju prolaze svi putnici koji ulaze u bescarinsku zonu.

Jedan sagovornik navodi da bi “bio jako srećan kada bi znao da je predsjednik Vučić prošao kroz tu bezbjednosnu provjeru”, dok drugi dodaje da "sumnja da na aerodromu radi bilo ko ko bi se usudio da predsjednika vrati u slučaju da zaobiđe protokole".

Spreman za polijetanje

Najproblematičnije u cijeloj poseti, prema ocjeni sagovornika, je ulazak predsjednika i njegovih saradnika u sam avion koji je već bio spreman za polijetanje.

Naime, u pitanju je bio “bezbjednosno sterilan” avion u kojem je sve već provjereno – putnici, posada, prtljag, oprema…I u takvoj situaciji, predsjednik i njegovi saradnici ulaze u avion, razgovaraju i slikaju se.

-Takve stvari su jako opasne - rekli su sagovornici "Danasa".

Oni nisu mogli da se sjete slučaja da je neki drugi zvaničnik ulazio u avion, a da nije bio putnik, a pogotovo u avion koji je tek trebalo da poleti.

-Na aerodromima u svijetu nikoga nije briga ko je u Srbiji predsjednik, premijer i ostalo. Jedino što ih zanima je da li su poštovani bezbjednosni protokoli - navodi sagovornik.

"Danasovi" sagovornici ističu da pitanje bezbjednosnih provjera nije isključivo nacionalno pitanje, već da se radi o međunarodnim standardima koji je svaki aerodrom na svijetu dužan da poštuje.