Vijesti

Ima li Vlada KS podršku u Skupštini?

U toku je sjednica Skupštine Kantona Sarajevo. Iako je većina, tačnije koalicija SDA-SBB-DF, od samog početka na ivici, sa knapiranih 18 glasova za odlučivanje, koliko je Vlada KS stabilna i koliko će teško biti provlačiti određene odluke, bilo je vidljivo tek na prošloj sjednici.

Može u Ilijašu

Neugodni muk, grč na licima mnogih zastupnika, pa panično traženje ponovljenog glasanja desilo se kada je na prošloj sjednici zastupnik SDA Aljoša Čampara glasao za Izvještaj Nezavisnog policijskog odbora.

“Ukoliko neko misli da se može upravljati porukama na viber grupi kako da se glasa, onda stvarno nama ne trebaju izbori. Ako neko misli da može upravljati porukama sa mnom i mojim mozgom, dobro se prevario, krenuvši od mog predsjednika Kluba. Možda to može negdje u Ilijašu, ali meni ne može”, rekao je Čampara kasnije.

I tačna je analiza medija bila da većina očigledno ne može računati na Čamparu na svakom glasanju.

No, nije tačno da je on jedini.

Prema našim saznanjima, i u drugim strankama ima zastupnika koji sve više “razmišljaju svojom glavom”.

U DF-u sve ćešće, mada do sada samo u hodnicima i u razgovoru s ostalim kolegama, svoje nezadovoljstvo izražava Senad Hasanović. S njim u klubu je i Sead Milavica, koji je također “klimav”.

Navodno, i nedavno vraćeni Fahrudin Pecikoza iz SBB-a nije 100 posto siguran, kao ni Haris Pleho (BOSS) koji je podržavao skoro svaku vlast i činio svaku koaliciju kao “jezičak na vagi”.

Nezadovoljna Jasmina

No, zanimljivo je da Čampara nije jedini u Klubu SDA koji otkazuje poslušnost. Tako je, prema našim saznanjima, “nezadovljna” Jasmina Bišćević-Tokić. Ona je rukovodstvu SDA Sarajevo zamjerila izbor Mirze Čelika za predsjedavajućeg Skupštine KS. Ovoj poziciji se nadala ona jer smatra da je mnogo više kvalificiranija od Čelika. Navodno, slično razmišlja još jedan zastupnik SDA.

Ipak, uprkos tome da Vlada KS očigledno nema stopostotnu podršku zastupnika, njena smjena ne bi trebala uslijediti.

Razlog je što u ovom trenutku niko nije raspoložen da bude vlast te se čekaju izbori. Opoziciji je u ovakvoj postavci puno lakše prikupljati političke poene i jačati svoje startne pozicije za lokalne izbore.

Do tada, će se svaka odluka koja mora dobiti podršku Skupštine, dobro razmotriti i prikupiti volju 18 glasova.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare