Vijesti

Imali ste Covid? Ne farbajte se! Frizeri masovno prijavljuju novu posljedicu zaraze: “Doslovno su im otpadali slojevi kože s glave…”

Frizeri u dijelovima Ujedinjenog Kraljevstva sve više prijavljuju kako neki njihovi klijenti, koji su preboljeli covid-19, nakon bojenja kose imaju nove alergijske reakcije poput osipa i opeklina, prenosi BBC.

Naučnici s Imperial Collegea u Londonu zbog tih slučajeva istražuju može li covid-19 reprogramirati naš imuni sistem, slično kao što to čine druge bolesti.

Britanska udruga koja zastupa frizere i kozmetičare upozorila je sve zaposlene u tim strukama da obavezno klijente podvrgnu dodatnim epikutanim testovima kako bi izbjegli moguće tužbe. Tim testovima dokazuje se kasna reakcija preosjetljivosti na kontaktne alergene, a očitavaju se nakon 48 i 72 sata.

Alergijska reakcija na istu boju koju je prije koristila

Iako godinama koristi istu boju za kosu, Gemma, koja je preboljela covid-19, imala je reakciju na epikutanom testu. Iz njezinog salona otkrili su kako su im već četiri klijenta imala isti problem otkako su uveli obavezno alergološko testiranje.

PROČITAJTE  Postupkom Milorada Dodika svi su zgroženi: Meni je vas žao. U RS korupcija hara, koruptivnim kisikom ubija ljude

“Reakcija je bila jako ozbiljna. Dan poslije testa osjetila sam kako mi koža iza uha gori, što se s vremenom samo pogoršavalo. Doslovno su mi otpadali slojevi kože”, izjavila je Gemma.

“Gemmu znam osobno i znala sam da je preboljela covid u januaru pa sam pomislila kako to mora biti povezano. Osim nje, u salonu smo imali još nekoliko sličnih slučajeva. Ovo nije izolirani incident”, izjavila je frizerka Stacey Klein.Povezani postovi: