Politika

Imamović zvanično gradonačelnik Goražda, najviše mandata NBL-u

Konačnim rezultatima lokalnih izbora koje je u subotu objavila Centralna izborna komisija (CIK) BiH i zvanično je potvrđeno da je Ernest Imamović, zajednički kandidat SDP-a, Naroda i pravde i Naše stranke, novi gradonačelnik Goražda s osvojenim 3.841 glasom.

Predsjednica Gradske izborne komisije (GIK) Goražde Amira Borovac ističe da je u budućem Gradskom vijeću Goražde koje broji 25 vijećnika, mandate osvojilo deset političkih partija.

“Najviše mandata, ukupno šest dobila je Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NBL), pet mandata osvojila je Stranka demokratske akcije (SDA), po dva dva mandata pripala su Narodu i Pravdi (NiP), Socijaldemokratskoj partiji (SDP), A-SDA, SBB-u, Stranci za BiH i Demokratskoj fronti (DF) dok su po jedan mandat osvojili BH Demokrati – Džebrail Bajramović i Bosanska narodna stranka (BNS)” – precizirala je Borovac.

U Gradskoj izbornoj komisiji cijene da su ovogodišnji izbori protekli u najboljem redu, o čemu po riječima Borovac, svjedoče i pohvale Kolacije Pod lupom čijih je 15 posmatrača također pratilo regularnost izbornog procesa u Goraždu.

”Lokalni izbori u Goraždu protekli su u fer i demokratskom duhu i nije pristigla niti jedna pritužba, tako da možemo biti zadovoljni” – istakla je predsjednica GIK-a Goražde.

Novi načelnik Općine Pale u FBiH je Almin Ćutuk iz SDA koja je osvojila i najviše mandata u Općinskom vijeću, ukupno pet. Dva mandata osvojila je Socijaldemokratska partija (SDP) dok su po jedan osvojile A-SDA, Narod i pravda i BH Demokrati – Džebrail Bajramović.

Esed Radeljaš kandidat Stranke za bolje Goražde novi je načelnik Općine Foča u FBiH, a njegova stranka osvojila je tri mandata u budućem sazivu Općinskog vijeća. Četiri mandata osvojila je SDA dok su po jedan osvojili Koalicija NBL – A-SDA, Bosanska narodna stranka (BNS), SBB i SDP.Povezani postovi: