Tehnologija

Imate Android? Telefon vas prati na deset načina, pogledajte koje podatke šalje Googleu

Pametni telefoni s Googleovim operativnim sistemom Android dolaze s nizom mogućnosti praćenja korištenja uređaja, i to u razne svrhe. Sve te podatke prikuplja Google.

Premda nisu svi načini na koje se ti podaci koriste odmah razlog za uzbunu, dobro je znati kakve sve podatke vaš mobitel šalje Googleu.

  1. Praćenje lokacije

Praćenje lokacije Android koristi kako bi bi bilo moguće pružanje relevantnih usluga (recimo, Google Maps) i prikaz obližnjih lokacija.

Operativni sistem vas počinje pratiti čim uključite lokaciju uređaja i omogućite Googleove lokacijske usluge.

  1. Google Assistant

Googleov osobni digitalni pomoćnik omogućava niz korisnih značajki, poput primjerice glasovnog upravljanja.

Ali, također može i prikupljati podatke o obrascima vašeg glasa, koliko često koristite pojedine aplikacije, koje radnje često radite s mobitelom, lokaciju i druge.

  1. Lozinke

Android ima Google Password Messenger, alat koji će pohraniti vaše lozinke na jednom mjestu kako ih ne biste morali pamtiti i ponovno unositi svaki put kad se trebate logirati u Facebook, Linkedin i tome slično.

Google analizira te lozinke kako bi vas mogao upozoriti na slabe i preporučiti vam bolje.

  1. Google Dialer, Contacts i Messages

Osnovne aplikacije za nazivanje, upravljanje kontaktima i SMS-ovima u većini uređaja s Androidom među najboljim su besplatnim aplikacijama koje možete dobiti na pametnom telefonu.

Prate, između ostalog, kontakte, historiju poziva, koga često zovete i šaljete SMS-ove…

  1. Nearby Wi-Fi Networks

Ova značajka omogućava traženje mreža Wi-Fija u vašoj bližoj okolici i povezivanje s njima. Android pritom koristi vašu lokaciju kako bi znao gdje ste i tražio dostupne mreže Wi-Fija.

  1. Google Photos

Aplikacija za pohranu i dijeljenje fotografija i video zapisa služi kao sigurnosna kopija tog sadržaja na Googleovim poslužiteljima.

Koristi ih za poboljšavanje rada svojih sistema i umjetne inteligencije.

Također koristi vašu GPS lokaciju za oznake gdje je fotografija snimljena, čime ujedno prati i vašu lokaciju.

  1. Kalendar

Aplikacija koja često dolazi predinstalirana na većini uređaja s Androidom također može poslužiti za praćenje i analizu podataka i načina na koji koristite mobitel.

Ima pristup ne samo vašem kalendaru, već i zakazanim sastancima i drugim događanjima.

  1. Historija pregledavanja i postavke web preglednika Chrome

Googleov Chrome najpopularniji je web preglednik na svijetu. Pohranjuje URL-ove, slike, cache i druge podatke kako bi poboljšao svoj rad, ali i ponudio Googleu obilje podataka koje je moguće koristiti u druge svrhe.

Ako vam se to ne sviđa, prvi korak je aktiviranje anonimnog načina rada.

  1. Google Analytics

Alat za marketing i optimizaciju sadržaja za web prati rad aplikacija za Android, obrasce i historiju korištenja.

Često je namješten za praćenje pojedine aplikacije pomoću jedinstvenog ID-ja, ali praktično svaka aplikacija koju koristite vjerovatno ga ima ugrađenog.

Prikupljene podatke koristi se za strojno učenje i umjetnu inteligenciju općenito.

  1. Postavke podataka i sigurnosnih postavki

Pri izradi sigurnosne kopije (backupa) za vaš uređaj s Androidom postavke i drugi podaci o aplikacijama bivaju pohranjeni u računalni oblak (Google Drive i drugdje), gdje ih Google može pratiti.

Mogu to činiti kako bi provjerili je li se među vašim aplikacijama provukao i kakav zlonamjerni softver, piše Make Use Of.