IT

Imate iPhone? Nova opcija neke će oduševiti, a nekima zakomplicirati život

Dijeljenje fotografija na iPhoneu ili iPadu trebalo bi uskoro postati lakše zahvaljujući novim opcijama Appleovog operativnog sistema iOS. Ali, one dolaze i s nekoliko potencijalno nezgodnih strana
Izdanje iOS 16, predstavljeno tokom konferencije WWDC, između ostalog kao novitet donosi dijeljenu galeriju fotografija, osmišljenu kako bi olakšala (pa i automatizirala) dijeljenje fotografija s odabranom grupom do pet osoba (obično članova porodiceili bliskih prijatelja).

Opcija iCloud Shared Photo Library omogućava pohranu zajedničkih uspomena na jednom mjestu. Možete birati što želite podijeliti, a što zadržati za sebe, kao i napraviti originalan izbor slika temeljem postavljenih kriterija kao što su datum i ko se nalazi na fotografiji.

Nakon određivanja početnih postavki fotografije možete dodavati ručno ili upotrijebiti postavku koja će to učiniti automatski.

Među tim postavkama je nova sklopka u aplikaciji za kameru koja, kad ju uključite, šalje svaku fotografiju automatski u dijeljenu galeriju kako bi ju svi kojima je dostupna mogli odmah vidjeti.

Druga značajka koristi Bluetooth kako bi uključila automatsko dijeljenje nakon što otkrije kako su članovi vaše odabrane skupine u blizini.

Jednom kad ga dodate, sadržaj dijeljene galerije pojavit će se među uspomenama, izdvojenim fotografijama i u widgetima za fotografije svih članova grupe. Svaki član te grupe može dodavati, uređivati i brisati fotografije u dijeljenoj galeriji.

Zvuči praktično, ali trebate biti oprezni.

Naime, ako ne pripazite lako se može dogoditi da, naprimjer, vašim roditeljima automatski bude proslijeđena fotografija sa zabave koju biste ipak radije zadržali za sebe.

Također, problem mogu predstavljati članovi grupe skloni dijeljenju svega i svačega, koji vas i ostale mogu zatrpati sadržajima koje ne želite vidjeti.

S druge strane, mogući su sukobi oko toga šta treba zadržati, a šta obrisati iz zajedničke galerije. To neće uvijek biti jednostavno u situaciji kad svi imaju iste ovlasti i nivo pristupa, piše Forbes.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare