Zdravlje

Imate problema s jetrom, žuči i gušteračom? Donosimo detaljan vodič kako se trebate hraniti

Prehrana je najbolji način liječenja bolesne jetre, žuči i gušterače. Simptomi većine bolesti koje pogađaju ove organe ublažit će se ili nestati ako se dobro biraju namirnice koje svojim hranjivim tvarima imaju blagotvoran učinak na ove organe.

Ove namirnice pomažu jetri:

* artičoka – vrijedan izvor folata i kalija koji mogu poboljšati funkcioniranje jetre, sadrži cinarin koji se nalazi u jestivoj osnovi lista, koji je dobar za jetru i kod bolesti žuči i žučnih kamenaca

* mrkva – pojačava detoksikaciju jetre

* maslačak – liječi upale i kamence žučne vrećice, pospješuje izlučivanje tekućine i rad jetre

* menta – smanjuje mučninu izazvanu bolesnom jetrom

* kamilica – pospješuje probavu i smanjuje bolove

* tamno povrće (radič, rukola, raštika) – sadrže klorofil koji djeluje kao čistač

* peršun – ubrzava rad bubrega i mjehura, povoljno djeluje na bolesti jetre

* cvekla – pospješuje rad želuca i žuči

* narandža – potiče rad jetre, bogata vitaminom C

* maslinovo ulje – aktivira kontrakciju žučnog mjehura te tako pojačava peristaltiku tankog i debelog crijeva

* limun – stimulira rad jetre i čisti je

* grožđe – eliminira štetne tvari i žučne kamence

* jagode – čiste jetru

* maline – preporučuju se za sve oblike gastrointestinalnih smetnji

* borovnice – dezinficiraju intestinalne putove

* paradajz – pomaže u neutralizaciji otrova i njihovoj eliminaciji iz tijela

* šparoga – regulira funkcije jetre, ublažava upalu

* prasa – jedan od najboljih regeneratora ćelija jetre

* krompir – ne djeluje opterećujuće na jetru

* ruzmarin – stimulira izlučivanje tvari iz jetre

* celer – regulira funkciju jetre

* luk – poboljšava izlučivanje tvari iz organizma

* cikorija – bogata svim spojevima nužnim za funkcioniranje jetre

* pir – ljekovito djeluje na sva oboljenja jetre

* sikavica – širok spektar povoljnih djelovanja na jetru

* sirutka – moćan čistač jetre, preporučuje se redovito je piti.

Masna jetra

Za održavanje jetre zdravom ključna je prehrana siromašna mastima, alkoholom i šećerima, a uputno je i smanjiti unos čaja i kafe. Također se savjetuje izbjegavanje jako začinjene hrane jer ona uzrokuje pojačan rad jetre. Tokom bolesti jetre iscrpljuju se zalihe vitamina B12 i folata kojih ima u životinjskoj jetri, ribi i mliječnim proizvodima, zelenom povrću i svježem voću. Unos velikih količina vitamina C – najbolji izvor su paprike i agrumi – pomoći će obnoviti sustave za uklanjanje otrovnih tvari.

Sok od cvekle, mrkve i limuna može pospješiti izlučivanje žuči u jetri, što pomaže izbacivanju otpadnih tvari iz organizma.

Ciroza jetre

Ciroza uzrokovana prekomjernim unosom alkohola najčešći je uzrok raka jetre i zatajenja jetre sa smrtnim ishodom. Klinički tok bolesti dodatno se može pogoršati kad je prehrana osobe koja pije siromašna bjelančevinama i masnim kiselinama, vitaminima A, C i E, tiaminom i cinkom potrebnim za razgradnju alkohola i odvođenje masnoće iz jetre. Upaljenoj jetri ne pogoduju masnoće pa bi prehrana trebala biti siromašnija masnoćama, a bogatija ugljikohidratima.

Preporučuje se jesti:

* umjerene količine mesa, ribe i nemasni sir – jer su dobri izvori bjelančevina i cinka

* mahunarke – jer sadrže aminokiseline s blagotvornim djelovanjem kod bolesti jetre

* biljna ulja, jaja i integralni hljeb – nadomjestit će vitamin E i druge bitne vitamine i hranjive tvari.

Dovoljne količine voća i povrća, ribe i morskih plodova te integralnih žitarica pomoći će zaštititi jetru.

Bolesti žučnog mjehura

Pri bolestima žučnog mjehura i žučovoda važno je odabrati namirnice koje neće potaknuti lučenje žuči. U akutnoj fazi bolesti preporučuje se suzdržavanje od hrane dok se bolovi ne smire. Onda bi prvo trebalo početi početi jesti nemasne supe, voćne sokove, kompote i zaslađeni čaj od kamilice. Potom krompir, riža, tjestenina, pšenična kukuruzna krupica, tjestenina, dvopek, obrano mlijeko i puding. U sljedećoj fazi prehrana s niskim udjelom masti (manje od 20% cjelodnevnog energetskog unosa), visokim udjelom ugljikohidrata (65- 70%) i umjerenim udjelom proteina (10-15%). Izbjegavati pržena, pečena i jela pripremljena sa zaprškom te masno meso i mesne prerađevine, masnu ribu, žumance, punomasno mlijeko i mliječne proizvode te masne umake.

Ove se namirnice preporučuju:

* žitarice: odstajali hljeb, dvopek, tjestenina, pšenična krupica, riža, kukuruzno brašno

* voće: zrelo voće, kuhano voće, voćni prirodni voćni sokovi, pirei, kreme i želei

* povrće: kuhano i pasirano zeleno lisnato povrće, mrkva, karfiol, tikvice, paradajz, krompir, šparoge, cvekla, zelene salate uz dodatak limunovog soka

* mlijeko i mliječni proizvodi: obrano mlijeko, kiselo mlijeko i jogurt, svježi nemasni sir

* meso: nemasno kuhano ili pripremljeno na žaru (govedina, teletina, junetina, kunić, bijelo meso peradi bez kožice, janjetina)

* riba: nemasne ribe kuhane ili na žaru uz dodatak sirovog maslinovog ulja (brancin, škarpina, oslić, list, orada)

* začini: umjereno limunov sok i blagi začini

* masnoće: sirova ulja (maslinovo, bučino, laneno), maslac, margarin.

Akutna ili hronična upala gušterače (pankreatitis)

Zbog velike važnosti koju gušterača ima u procesu probave, pravilna prehrana od velike je važnosti za zdravlje gušterače. Akutni pankreatitis najčešće je povezan sa žučnim kamencima. Kod hroničnog pankreatitisa je doživotna pravilna prehrana i nadomjesna primjena enzima gušterače sastavni dio liječenja. Važno je unositi i jako mnogo tekućine jer dehidracija može pojačati bol u trbuhu. Važno je i konzumirati više manjih obroka umjesto tri obilna.

Hrana koja se preporučuje:

 

* nemasne supe od povrća i mesa, riblja juha, sluzava juha od riže

* nemasno mlado meso pirjano u vlastitom soku ili kuhano (teletina, junetina, kunić, puretina, piletina – bijelo meso)

* kuhana bijela riba (oslić, škarpina)

* kuhano bjelance

* mlijeko i mliječni proizvodi: 1% mliječne masti, posni svježi sir, kiselo mlijeko, acidofil, jogurt s probiotikom

* kukuruzna i pšenična krupica

* povrće: kuhani krompir, kuhano povrće, špinat, blitva, mrkva, tikvice (na lešo ili varivo)

* maslinovo ulje

* kuhano voće (kašasti sokovi od voća, kompoti).

Umjereno treba konzumirati:

* pureća i pileća prsa u ovitku, mladu zelenu salatu, cveklu, zreli paradajz, brokulu, korabu, mlade mahune.

Izbjegavati:

* masne supe, juhe od kupusa i karfiola, gotove juhe; prženu i pohovanu hranu, dimljeno meso i suhomesnate proizvode, mesne konzerve; masne ribe (skuša, tuna, srdela, šaran, som), riblje konzerve; omlete, pečena jaja, žumance, punomasno mlijeko, zrele, masne sireve, vrhnje, sladoled; hljeb s integralnim žitaricama, peciva i pekarske proizvode; grah, bob, leću, grašak, papriku, kupus, kelj, krastavce, gljive, prženi i pečeni krompir; luk, bijeli luk, senf, alkoholno sirće, hren, biber; kolače, orašaste plodove, voće u svježem obliku, jake čajeve, kafu, alkohol i gazirana te slatka pića.



Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare