Region

Imunolog poručuje: Bilo bi loše da se preklope korona i gripa

Ugledni imunolog iz Rijeke prof. dr. sc. Bojan Polić izabran je za predsjednika Evropske federacije imunoloških društava (EFIS), koja broji 14.000 naučnika.

U emisiji „Dobro jutro Hrvatska“ na HRT-u osvrnuo se na pandemiju koronavirusa, ali i sezonu gripe, koja dolaskom hladnijih dana predstavlja novu opasnost.

“Gripa se donekle sakrila, jer smo se pridržavali mjera, a i ona je manje infektivnija u odnosu na koronu. S obzirom da smo relaksirali mjere u većini slučajeva mislim da bi se i gripa mogla pojaviti. Bilo bi loše da se preklope korona i gripa i da imamo obje epidemije u isto vrijeme. To bi moglo biti devastirajuće za neke ljude pogotovo starije”, rekao je Polić.

PROČITAJTE  Oglasio se i Kurti: Požar je namjerno izazvan. Ovo se neće tolerisati

Kada je riječ o pandemiji koronavirusa, rekao je da se nije dovoljno ljudi cijepilo. Također, skrenuo je pažnju na važnost imunizacije.

“Ne znam je li to nepovjerenje u sistem, nauku ili kriva informiranost. Ako idemo od zapada Evrope do istoka, taj postotak drastično opada. U zapadnim evropskim zemljama vakcinacija je iznad 70, čak i 80 posto, kod nas je 50 posto, a u Bugarskoj i manje. To nije dobro jer uz prisustvo delta varijante koronavirusa prijeti nam porast broja hospitaliziranih i umrlih”, potcrtao je Polić.Povezani postovi: