Svijet

Incident u Hormuškom tjesnacu: Amerikanci ispalili upozoravajuće hice prema iranskim brodovima

Brod američke obalne straže ispalio je oko 30 upozoravajućih hitaca nakon što se 13 plovila mornarice iranske Islamske revolucionarne garde (IRGC) u Hormuškom tjesnacu približilo njemu i brodovima američke mornarice, objavio je Pentagon.

Glasnogovornik Pentagona John Kirby rekao je da su pucnji upozorenja ispaljeni nakon što se iranski brod približio šest američkih brodova na udaljenost od oko 140 metara. Američki vojni brodovi pratili su podmornicu Georgia.

Brod američke obalne straže ispalio je upozoravajuće hice iz mitraljeza kalibra 50 prije nego što su iranski brodovi otišli.

“Ponašali su se vrlo agresivno”, rekao je Kirby.

Iranska strana zasad se nije oglasila o ovom incidentu.

PROČITAJTE  Prvi susret predsjednika u Ženevi: Putin i Biden će razgovarati o napetim odnosima Rusije i SAD

Iranska mornarica je krajem aprila izvršila pritisak i na američke brodove koji djeluju u Perzijskom zaljevu. Tada su se približili na 68 metara od brodova, što je natjeralo jedan od američkih brodova da ispali nekoliko hitaca upozorenja.

Slična stvar dogodila se i početkom aprila kada su četiri broda IRGC-a, uključujući tri brza napadačka broda i brod za podršku, došla su na 70 metara od dva broda obalne straže.Povezani postovi: