Svijet

Indijski tajkun Vijay Mallya osuđen na zatvor u svojoj zemlji dok mu prijeti izručenje iz Engleske

Najviši indijski sud osudio je tajkuna Vijaya Mallyu na četiri mjeseca zatvora zbog nepoštivanja suda u ranijoj sudskoj presudi povezanoj s propasti njegove aviokompanije, prenosi Sky News. 

Indijske vlasti su i ranije pokušavale obezbijediti izručenje bivšeg milijardera, za kojeg se vjeruje da još uvijek živi u Londonu.

Obogatio se prodajom piva pod brendom Kingfisher prije nego što je razgranao svoj biznis u avijaciju i utrke Formule 1.

Kingfisher Airlines je bio drugi najveći domaći avioprevoznik u Indiji prije nego što je propao prije deset godina.

U ponedjeljak je Vrhovni sud Indije proglasio Mallyu krivim za nepoštivanje suda, jer nije otkrio podatke o imovini nakon što nije otplatio banci kredit koji je uzeo. 

Proglašen je krivim za isti prekršaj 2017. godine jer je navodno prebacio 40 miliona dolara svojoj djeci, iako su krediti uzeti na kompaniju Kingfisher Airlines ostali nevraćeni, saopćio je tada sud.

Poznat kao "kralj dobrih vremena", zbog njegovog raskošnog načina života, Mallya se borio protiv izručenja iz Velike Britanije u Indiju, gdje se suočava s mnogim optužbama uključujući i one za prevaru.

Mallya koji je napustio Indiju 2016. nakon što nije platio dugove od više od milijardu dolara (842 miliona funti), porekao je da je pobjegao iz zemlje.

Krajem 2018. godine, sud u Londonu je presudio da bi on mogao biti izručen iz Velike Britanije u Indiju kako bi se tamo suočio s optužbama.

Godine 2020., Mallya je izgubio posljednju žalbu na izručenje na Višem sudu u Londonu. Međutim, vjeruje se da još uvijek živi u Londonu.

Mallya se suočava sa brojnim optužbama vezanim za navodne finansijske nepravilnosti u Kingfisher Airlinesu.

Avio-prijevoznik je ugašen 2012. godine zbog izvještaja da su piloti i kabinsko osoblje radili bez isplaćenih plata u periodu od 15 mjeseci.