Svijet

Indonezija vraća u promet Boeingov 737 Max, tri godine nakon nesreće sa 189 poginulih

Indonezija je ukinula zabranu korištenja Boeingovih zrakoplova tipa 737 Max u avio saobraćaju, više od tri godine nakon nesreće Lion Aira u kojoj je poginulo 189 ljudi.

Avioprijevoznici širom svijeta prizemljili su najprodavaniji Boeingov zrakoplov nakon što se nekoliko mjeseci nakon nesreće u Indoneziji zrakoplov istog tipa srušio i u Etiopiji, prouzročivši smrt 157 ljudi. Ethiopian Airlines saopćio je da će ponovo uvesti u promet Boeing 737 Max u februaru.

“Odvojili smo dovoljno vremena za praćenje rada na izmjenama strukture i nakon više od 20 mjeseci rigoroznog procesa korekcija… naši piloti, inženjeri, tehničari zrakoplova i kabinsko osoblje uvjereni su u sigurnost flote”, rekao je izvršni direktor etiopske tvrtke Tewolde Gebremariam.

Više od 180 zemalja ukinulo je u međuvremenu zabranu prometa 737 Maxova, uključujući SAD, europske zemlje, Australiju, Japan, Indiju, Maleziju i Singapur.

Indonezijsko ministarstvo prometa navelo je u saopćenju da ukidanje zabrane stupa na snagu odmah, dodavši i da su odluku donijeli nakon regulatornih provjera izmjena u sustavima zrakoplova. Naglasili su i da prijevoznici moraju slijediti direktive o plovidbenosti i provjeriti zrakoplove prije nego ih puste u promet, najavivši i državne inspekcije.

Lion Air je prije zabrane koristio deset Boeingovih 737 Maxova, a nije odmah odgovorio na upit BBC-a da komentira informaciju o odluci vlasti. Indonezijski nacionalni avionski prijevoznik Garuda priopćio je da ne planira ponovno uvesti zrakoplov u svoju flotu jer mu je prioritet restrukturiranje duga.



Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare