Sport

Infantino pravio selfije pored Peleovog lijesa

Tokom sprovoda Infantino je pravio selfije s Peleovom rodbinom i prijateljima, svega par metara od tijela pokojnika.

U Santosu, priobalnom gradiću u blizi Sao Paola, u toku je sprovod legendarnog Pelea koji je 30. decembra preminuo u bolnici u 83. godini života.

Pele je 18 godina seniorske karijere proveo u Santosu kojeg je vodio do više naslova prvaka Brazila i Južne Amerike.

Stoga je i glavni dio sprovoda organiziran na Santosovom Nilton Santos stadionu. Na centar terena postavljena je privremena konstrukcija, na koju je postavljen Peleov otvoren lijes. Njegovo tijelo prekriveno je samo tankom prozirnom tkaninom, a od njega su se oprostile hiljade navijača.

Među zvanicama je i predsjednik krovne nogometne organizacije FIFA-e Gianni Infantino. Tokom sprovoda Infantino je pravio selfije s Peleovom rodbinom i prijateljima, svega par metara od tijela pokojnika.

Podsjećamo, Pele, punim imenom Edson Arantes do Nascimento, izgubio je dugu bitku protiv raka prošlog četvrtka, u 83. godini.

Peleovo tijelo bit će pokopano u “Memorial Necropole Ecumenica”, groblju u Santosu. No, samo će porodici biti dopušten pristup tom prostoru.

“Bolnica Israelita Albert Einstein s tugom može potvrditi da je danas u 15.27 sati preminuo Edson Arantes do Nascimento Pele od posljedica višestrukog zatajenja organa. Uzrok je napredovanje raka debelog crijeva, a zbog kojeg je bio zaprimljen”, saopćila je sinoć bolnica.

Pele se u njoj nalazio od 29. novembra. Kely Nascimento, Peleova kćerka, objavila je oproštajnu poruku na društvenim mrežama.

“Sve što jesmo jeste zahvaljujući tebi. Beskrajno te volimo. Počivaj u miru”, napisala je Kely.

Nogometni klub Santos, za koji je Pele igrao od 1956. do 1974. godine, objavio je sliku krune s riječima “vječno”.