Infektolog iz Đenove: Samo u Italiji govore o rastu zaraženih svakog dana, kao da se radi o ratnom izvještaju

987

Infektolog Mateo Bassetti, direktor Klinike za Infektivne Bolesti u Đenovi, kaže da je epidemija covida-19 u Italiji prošla i da se to vidi po brojevima.

„Onaj ko prati epidemiološku situaciju u Italji mogao bi pomisliti da smo još u jeku pune epidemije koronavirusa. Svake vijesti počinju sa dnevnim izvještajima o broju zaraženih i hospitaliziranim. Ali, to je pogrešan utisak. Epidemija je prošla i to se vidi po brojevima: imali smo 4.000 pacijenata u intenzivnoj njezi, a danas u zemlji sa više od 60 miliona stanovnika, samo 60“, kaže dr. Bassetti.

On je kritikovao tendenciju da se svakodnevno, poput ratnih izvještaja, govori o rastu zaraženih bez analize podataka koliko je asimptomatskih, koliko hospitalizovanih i slično.

„Ni u jednoj drugoj zemlji se tako ne radi, samo u Italiji“, tvrdi doktor Bassetti.

On kaže da se insistira na negativnim podacima i zaboravlja da je Italija bila prva na udaru pandemije i da je uspjela da izađe iz krize. Po njegovoj ocjeni, problem je u komunikaciji i krivce vidi u lokalnim institucijama, medijima ali i među “stručnjacima” kojima i sam pripada.

„To insistiranje na negativnom samo zbunjuje ljude, plašimo ih, a zdravstvena kriza, bar što se tiče Italije je prošla“, zaključio je Bassetti.