Zdravlje

Infektolog prof. dr. Sajma Krkić-Dautović pojašnjava za Raport: Zašto ibuprofen ne treba davati zaraženima koronavirusom

Francuski ministar zdravstva Olivier Veran izazvao je buru u svjetskoj javnosti savjetom osobama zaraženim koronavirusom da izbjegavaju ibuprofen.

“U slučaju povišene temperature uzimati paracetamol. Ako ste uzimali ibuprofene najbolje je da se konsultirate sa ljekarom”, napisao je ministar na Twitteru.

Pojašnjenje da li je ta tvrdnja utemeljena, zatražili smo od prof. dr. Sajme Krkić-Dautović, specijaliste infektologa.

„Znanstvenici iz Beča su, istražujući u laboratoriju, ustanovili da ibuprofen pojačava razmnožavanje koronavirusa, što pogoršava simptome i ubrzava razvoj bolesti. Također je ustanovljeno da su svi umrli pacijenti uzimali ibuprofen zbog bolova u mišićima i kostima, što čini dio općeg infekcioznog sindroma. To može biti razlog ovako velikog broja smrtnosti ljudi u Italiji, a neki su i mlađi od 60 godina“, kaže za Raport prof. dr. Krkić-Dautović.

Kako skidati temperaturu

Naša sagovornica dalje pojašnjava kako je paracetamol slabijeg djelovanja od ibuprofena, ali ne izaziva pojačanu replikaciju virusa, što je ključno za oporavak.

„Kad su simptomi blagi poput glavobolje, bolova u mišićima, kostobolje, povišene temperature, ne treba ništa uzimati osim vitamina C (2-3 grama dnevno), vitamina D ( 6.000-8.000 jedinica), te vitamina A i E, uz dosta tekućine, limunade, čaja, vode, supe, svježeg voća, salata, jogurta. Temperaturu je preporučljivo skidati oblogama i tuširanjem“, savjetuje prof. dr. Krkić-Dautović.

Ona dodaje kako je logično da preporuka Ministarstva zdravstva Francuske (i Austrije), mora imati naučno-medicinsku podlogu, jer je to zvanična ustanova države, koja u ovakvom vremenu snosi punu odgovornost i treba im vjerovati.

„U tom smislu je i pridržavanje uputstava kriznih štabova neophodno, kako bi se spriječilo brzo širenje bolesti i kako bi se zaštitila ugrožena populacija. Zamislite da članovi porodice osoba koje su u karantinu idu normalno u kupovinu ili na posao, zaraza bi se dalje širila, jer bi prenosili virus na sebi, na koži, sluznicama, odjeći. Treba o tome misliti i organizirati dostavljanje hrane i osnovnih potrepština za takve osobe, odnosno članove porodice koji su prvi kontakti. Oni, također, trebaju ostati u samoizolaciji. Sve drugo bi bilo kontraproduktivno“, napominje prof. dr. Krkić-Dautović.

Na pitanje slaže li se sa stavom uglednog hrvatskog naučnika Ivana Đikića da će se situacija s pandemijom početi smirivati kada se stekne kolektivni imunitet, prof. dr. Krkić-Dautović kaže kako se apsolutno slaže.

„Nadam se da će to kod nas proteći mirnim i tihim prokužavanjem populacije. Očekujem da će smirivanju pandemije dodatno doprinijeti dolazak proljeća i ljeta, kad će otopljavanje umanjiti sposobnost za preživljavanje COVID-19 virusa.

Kombinacija divljeg i humanog virusa

Treba napomenuti da Corona virusi nisu od jučer. Poznato je da su Corona virusi poslije Rino virusa najčešći uzročnici obične prehlade, baš kao i parainfluence i repiratorni sincicijalni virus, dok su rijeđi uzročnici obične prehlade adenovirusi, enterovirusi i reovirusi.

Kao i virusi SARS-a i MERS-a, tako je i COVID-19 mutant nastao kombinacijom divljeg i humanog virusa. Vrijeme i istraživanja će pokazati na koji način je došlo do te mutacije“, kaže prof. dr. Krkić-Dautović.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare