Politika

Inicijativa iz KS: Hoće li Vlada FBiH zaustaviti divljanje cijena

Na dnevnom redu današnje sjednice Vlade Federacije BiH, između ostalog, naći će se i inicijativa Ministarstva privrede Kantona Sarajevo u kojoj se traži donošenje Odluke o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena koje se odnose na proizvode u nadležnosti kantona, grada i općine.

Prema ranije iznesenim informacijama Federalnog ministarstva trgovine, potrošačke cijene su u februaru, u prosjeku porasle za 0,5 posto u odnosu na prethodni mjesec, a u januaru u prosjeku rasle za još 0,3 posto. Poskupljenja, posebno hrane, konstantno se bilježe zadnjih mjeseci.

Šta je utvrdila inspekcija

Zbog toga je Ministarstvo privrede na čijem je čelu Adnan Delić i podnijelo inicijativu prema Federalnoj vladi o kontroli cijena.

Još jedan od razloga za podnošenje inicijative su izvještaji inspekcija u kojima se vidi rast cijena mimo zakonskih marži.

Naime, Federalna uprava za inspekcijske poslove analizirala je je cijene brašna, šećera, riže i ulja, koje je Vlada Federacije stavila na listu osnovnih životnih namirnica. Prema njihovim nalazima, zbog povećanja cijena na svjetskom tržištu, samo nabavna cijena suncokretovog ulja enormno je porasla, što je za sobom povuklo porast cijena osnovnih životnih namirnica za koje se ulje koristi kao sirovina.

Međutim, u Zastupničkom domu Parlementa FBiH premijer Fadil Novalić kazao je da se može zakonski djelovati samo u slučaju proglašenja stanja prirodne nesreće.

“Uvedemo li mi ograničenje cijena, kod nas će biti nestašice, samo ćemo se preseliti, kupovati u Lukavici ili šta znam gdje u RS. Ovog momenta u RS ne postoji raspoloženje za ograničenje cijena. Možemo govoriti o čemu hoćemo, ali ipak smo mi jedno tržište. Ne vrijedi. Kao što je neko rekao i za mjere da ne vrijede samo u kantonu ili Federaciji, isto je tako i sa cijenama”, objasnio je Novalić.

Zahtjevi Sindikata

I Savez samostalnih sindikata BiH uputio je Vladi FBiH zahtjev u vezi sa propisivanjem mjera neposredne kontrole cijena na području Federacije BiH. Oni su se direktno obratili Novaliću.

„Upućujemo zahtjev da hitno i bez odlaganja na sjednici Vlade FBiH delegirate i usvojite odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena na području Federacije BiH, kao što ste takvu odluku usvojili početkom aprila prošle godine“, naveli su iz Sindikata.

Neprihvatljivo je, dodaju, da tokom najveće krize svjedočimo svakodnevnom i kontiuiranom povećanju cijena najosnovnijih namirnica.

 

 

 Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare