Vijesti

Inspekcija intenzivirala aktivnosti zbog zagađenosti zraka u Sarajevu

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo (KUIP) od 3. januara ove godine intenzivirala je aktivnosti i nadzore nadležnih inspekcija vezano za provođenje mjera iz Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka.

Saobraćajna i cestovna inspekcija kontrolišu zabranu saobraćaja za teretna vozila glavnom gradskom longitudinalnom saobraćajnicom.

Vrše i kontrolu zabrane kretanja automobila čiji dizel motori imaju normu euro 2 i manju.

KUIP prati stanje na terenu

Inspekcija zaštite okoliša kontroliše pojavne oblike zagađenja zraka na području kantona.

Takpđer, vrši kontrolu poštivanja mjera smanjenja temperature u prostorijama koje se zagrijavaju za minimalno 3 stepena za sva postrojenja za proizvodnju toplotne energije snage preko 50kW koja koriste čvrsta goriva i teška lož ulja.

U saradnji sa federalnom i općinskim urbanističko-građevinskim inspekcijama KUIP prati stanje na terenu za zabranu izvođenja grubih građevinskih radova na otvorenom prostoru.

Obaveza poštivanja mjera

U tom smislu nadležne općinske inspekcije svakodnevno obilaze teren i aktivna gradilišta. Upozoravaju izvođače radova na obavezu poštivanja ove mjere.

U slučaju utvrđenih nepravilnosti ovlaštene su za poduzimanje i drugih zakonom predviđenih mjera, uključujući i pokretanje prekršajnog postupka, odnosno izdavanje prekršajnog naloga.

Za nepoštivanje navedene mjere predviđena je novčana kazna u iznosu 1.000 do 5.000 KM za pravno lice odnosno 500 do 1.000 KM za odgovorno lice u pravnom licu. Za fizička lica kazna iznosi 500 do 1.000 KM.

Iz KUIP-a KS pozivaju građane Kantona Sarajevo da uočene nepravilnosti ili nepoštivanje mjera od strane obveznika primjene Plana prijave KUIP-u telefonski ili emailom.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare