Svijet

Institut za rat: Rusi pripremaju napad na Zelenskog

Institut za proučavanje rata objavio je novu analizu sukoba u Ukrajini u kojem se navodi:

“Američki State Department pozvao je ruske snage da prekinu sve vojne aktivnosti oko nuklearne elektrane Zaporižje i podrže stvaranje demilitarizirane zone u jeku novih izvještaja o granatiranju 11. avgusta.

Ukrajinske i ruske okupacijske vlasti međusobno su se optuživale za granatiranje nuklearke 11. avgusta. Ukrajinsko nuklearno operativno preduzeće Energoatom izvijestilo je da je rusko granatiranje oštetilo područje ureda komande, skladište izvora zračenja i obližnju vatrogasnu stanicu.

Ukrajinski centar za strateške komunikacije izjavio je da ruske snage namjerno organiziraju provokacije u nuklearki i izvode opasne eksperimente koji uključuju dalekovode kako bi okrivile ukrajinske snage u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Ukrajinska obavještajna služba upozorila je da Kremlj postavlja uvjete za pokretanje informacijskog napada na ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u nastojanju da ga diskreditira.

Ukrajinska Glavna vojna obavještajna uprava (GUR) objavila je da je ruska predsjednička administracija odobrila stvaranje nove informativne radne grupe unutar ruskih specijalnih službi odgovorne za širenje lažnih vijesti o Zelenskom.

GUR je primijetio da su 10. avgusta ruske specijalne službe stvorile stranicu na kojoj to planiraju raditi, pripremile lažne snimke i komentare na društvenim mrežama te uspostavile mrežu blogera”.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare