Vijesti

Interventni tim RS u potrazi za medvjedom. Mole za informacija o njegovom kratanju

Interventni tim za krupne zvijeri Republike Srpske nastavit će da prati kretanje medvjeda koji je, na snimku društvenih mreža, prikazan kako trči ispred auta u banjalučkom naselju Karanovac.

Saopćio je to Centar za životnu sredinu i apelirao na lokalno stanovništvo i medije da, ako dobiju bilo kakve nove informacije o kretanju tog medvjeda, o tome obavijeste nadležne institucije ili to udruženje koje će ih proslijediti Interventnom timu RS.

“Cilj je da jedinku bezbjedno vratimo u prirodno stanište. Ne tako davno pozvali smo sve ljubitelje prirode na oprez, jer je proljeće vrijeme kad se medvjedi bude iz zimskog sna i u potrazi za hranom često dolutaju i u naseljena mjesta”, navode.

Ističu i da snimak, objavljen na društvenim mrežama, pokazuje klasično mučenje životinje i ponašanje koje osuđuju.

“Vozač je postupcima natjerao medvjeda da ode u naseljeno mjesto tj. u dvorište firme. Ljudi u takvim susretima treba da zaustave vozilo i puste životinju da se sama snađe i vrati u stanište”, naglašeno je.

Centar za životnu sredinu, u okviru projekta ‘Zaštita mrkog medvjeda na području Dinarida’, radi na izradi plana upravljanja za mrkog medvjeda u Republici Srpskoj u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

“Nacrt dokumenta treba da bude završen do kraja ove godine. Ovo je posebno važno, jer dosad u BiH nije izrađen nijedan plan upravljanja za pojedinu životinjsku vrstu”, navode iz Centra za životnu sredinu.

Interventni tim za krupne zvijeri je formiran rješenjem nadležnog ministarstva i obuku za članove tima je organizovao Centar za životnu sredinu, u Nacionalnom parku Sutjeska. Tim je podržan od Centra i nabavkom još jedne puške za uspavljivanje/davanje injekcija, koja će im omogućiti lakše reagovanje u rizičnim situacijama s krupnim zvijerima.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare