Stručni skup o temi "Razvoj pčelarstva", koji je organizirao Institut za zdravlje i sigurnost hrane, okupio je u Zenici desetine pčelara iz cijelog kantona, od kojih pojedini imaju i više od 300 košnica, kao i veterane u ovoj oblasti, koji se poslom bave više od trideset godina.
O vitalnosti medonosnih pčela, biotehnologije i izazova održivosti proizvodnje u 2025. godini, govorila je Violeta Santrač, stručnjakinja sa Veterinarskog instituta “Vaso Butozan“ iz Banja Luke, koja je upozorila o novim nametnicima pčelinjih zajednica, te rizicima i izazovima sa kojima se ove zajednice susreću.
"Pčelarstvo se opet nalazi pred novim napadom novog patogena koji također dolazi sa istoka, jedne posebne parazitske grinje koja nije varola nego se zove tropilela i činjenica je da pčelari sa tim treba da budu preventivno upoznati, da su u stanju da imaju validne informacije, da se da signal i zakonodavcima i onim koji se bave u veterinarskom servisu i agronomskom servisu, da treba da se prave pripremni kontrolni planovi za suzbijanje jednog momenta kada ta dva ili tri nametnika uđu praktično na teritorij BiH", istakla je Santrač.
Poseban osvrt je dat na moderne biotehnološke procedure koje se u pčelarstvu ne uzimaju sasvim ozbiljno, ali direktno utječu na pčelarske prinose, prije svega na očuvanje kulture, poštovanja okoliša, zaštitu životne sredine u kojoj se dešava taj pčelarski servis, ali i poznavanje odnosa prema izazovima novih genetskih organizama, kako u biljnom, tako i u životinjskom svijetu, te na intervencionističke tehnologije koje se odnose na izmjenu genoma medonosne pčele i praktičnu izmjenu genoma biljaka koje će biti navodno prilagođene uslovima budućih klimatskih izazova.
Pčelari iz ZDK su dobili jedan širi uvid u ono što je sadašnjost sa naglaskom na mogućnost budućih promišljanja u smislu planiranja njihovih praksi.
Lejla Biber sa Katedre za tehnologiju prehrambenih proizvoda animalnog porijekla Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Sarajevo govorila je o savremenm pristupima autentičnosti, deklarisanju i brendiranju pčelinjih proizvoda.
Savremeni trendovi u pčelarstvu i digitalizaciji, su još nepoznanica kako i za pčelare, tako i za javnost.
"Kod nas, nažalost, pčelarstvo je još uvijek zasnovano na tradicionalnim osnovama, ne razgovara se toliko često niti se koristi u pčelarstvu, ali moramo krenuti u korak ka EU, ka osavremenjivanju pčelarstva i naravno da težimo povećanoj proizvodnji pčelinjih proizvoda", istakla je Biber.
Ona je naglasila da se svake godine svi žale na prinose, iako savremenim pristupom mogu pomoći kako pčelama tako i sebi da imaju veće prinose.
"Danas smo predstavili i dobre primjere koji su urađeni u BiH, projekti koji su završeni u dvije općine, općine Tešanj i Milići, gdje smo proveli digitalizaciju kako registra pčelara i pčelinjaka, tako i pčelinjih paša. Sada je to dostupno i pčelarskim udruženjima i općinskim službama i naravno bit će dalje proslijeđeno i ka ministarstvu. Pomoći će dosta njima, pomoći će ljudima koji rade u općinskim službama. Naravno mi ćemo nastaviti dalje raditi to, imamo dvije naredne općine, Livno i Berković, gdje dalje provodimo taj postupak digitalizacije", zaključila je Biber, saopćeno je iz INZ-a.