Vijesti

Inzko o Osmici: Sumnja se da nije dovoljno obrazovan. Neprimjereno se družio s predsjednikom Suda BiH

Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH, u svom izvještaju koji će danas predstaviti u UN-u, dotakao se i dirktora OSA-e Osmana Mehmedagića.

“Mandat sadašnjeg generalnog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) istekao je i mora se napraviti novo imenovanje.

Imenovanje je očito odgođeno, naizgled zbog sumnje u tačnost dokaza o obrazovanju trenutnog generalnog direktora, koje je za to mjesto potrebno po zakonu. U oktobru je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv generalnog direktora za zloupotrebu položaja, jer je pod lažnim izgovorom izuzeo snimak videonadzora pošte, iz koje je protiv njega poslana krivična prijava.

Videonadzor je izuzet kako bi se utvrdilo ko je podnio prijavu. U februaru je oslobođen, dok Tužilaštvo nastavlja istrage u drugim predmetima protiv njega.

U aprilu je Ured disciplinskog tužioca pri Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH (VSTV) podnio disciplinske prijave protiv glavne tužiteljice BiH Gordane Tadić i predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca. Prijava protiv Tadić odnosi se na disciplinske prijestupe zbog nedovoljno zalaganja na dužnosti, nepostupanja po odlukama, nalozima ili zahtjevima VSTV-a bez opravdanih razloga i javnog ponašanja štetnog za ugled tužiteljske funkcije.

Što se tiče Debeveca, u disciplinskoj prijavi navodi se da je namjerno pružio lažne, obmanjujuće ili nedovoljne podatke prilikom apliciranja za mjesto predsjednika Suda BiH, kao i zbog zloupotrebe položaja i pojavljivanja snimaka privatnih razgovora sa generalnim direktorom OSA-e tokom njegovog suđenja”, naveo je Inzko.Povezani postovi: