Vijesti

Inzko odgovorio Srbima u Mostaru nakon što su odbili sastanak s njim

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko je predložio sastanak sa predstavnicima Srba u Mostaru da bi razgovarali o tome kako poboljšati njihov položaj u HNK, potvrđeno je za N1 iz OHR-a.

”Nažalost, oni su pristali da budu iskorišteni za neke druge, političke ciljeve. Time Ured visokog predstavnika prestaje biti odgovoran za ta pitanja, nego je odgovornost isključivo na političkim strankama”, navedeno je iz OHR-a uz poruku da ”Srbima u Mostaru žele sve najbolje”.

”Želimo Srbima u Mostaru sve najbolje u njihovim budućim naporima da sačuvaju Mostar kao multikulturno okruženje. Oni imaju dugu historiju u Mostaru. Za nadati se da će Saborna crkva, simbol njihovog prisustva i ključni dio mostarske panorame, biti obnovljena i ponovno otvorena u 2021. godini”, saopćeno je.

Predstavnici SNSD-a, SDS-a i liste “Ostajte ovdje – zajedno za naš Mostar” zauzeli su zajednički stav da odbiju sastanak s Inzkom ”zbog njegovog kontinuiranog nekorektnog odnosa prema srpskom narodu”. Predstavnici srpskih političkih stranaka SNSD-a i SDS-a i liste “Ostajte ovdje – Zajedno za naš Mostar” u ranijem saopćenju su poručili kako je zajednički stav srpskih predstavnika da se međunarodna zajednica ne treba miješati u izborni proces u Mostaru.

Oni smatraju da u samom finišu kampanje nije primjerena posjeta bilo kojeg dužnosnika međunarodne zajednice.

“Sa žaljenjem konstatiramo da srpski narod još nije konstitutivan u Hercegovačko-neretvanskom kantonu gdje se nalazi i Mostar, te da je međunarodna zajednica mogla to pitanje da riješi odavno da je za to bilo istinske volje”, naveli su ranije u saopćenju liste “Ostajte ovdje – Zajedno za naš Mostar”.

 Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare